"Tukao bivšeg dečka, nastao od reptila, priča sa anđelima": Sve o kraljevskom venčanju norveške princeze i šamana!
Marta Luiz sa šamanom verenikom, Foto: Printscreen Instagram / iam_marthalouise

mediji uveliko lešinare

"Tukao bivšeg dečka, nastao od reptila, priča sa anđelima": Sve o kraljevskom venčanju norveške princeze i šamana!

Odbrojavaju se poslednji dani pred kraljevsko venčanje godine, a možda i decenije, s obzirom na sve kontroverze koje prate neobičan par koji će sudbonosno „da” izgovoriti 31. avgusta u bajkovitom ambijentu Geirangerfjorda na zapadu Norveške

Objavljeno:

Za manje od deset dana u Norveškoj će se održati kraljevsko venčanje godine. Princeza Marta Luiz udaće se za svog verenika, samozvanog šamana, Amerikanca Dureka Vereta.

Odbrojavaju se poslednji dani pred kraljevsko venčanje godine, a možda i decenije, s obzirom na sve kontroverze koje prate neobičan par koji će sudbonosno „da” izgovoriti 31. avgusta u bajkovitom ambijentu Geirangerfjorda na zapadu Norveške.

Interesovanje medija je ogromno jer, i kada je pre dve godine objavljena zvanična veridba, malo ko je verovao da će do venčanja zaista i da dođe.

A šta je to toliko skandalozno zbog čega ovaj sredovečni par, koji samo želi da ozakoni svoju ljubav, privlači toliku pažnju javnosti?

Da se ukidanje zakona o muškoj primogenituri, usvojeno u Norveškoj 1990, primenjuje retroaktivno, najstarija ćerka kralja Haralda, 52-godišnja princeza Marta Luiz, bila bi prestolonaslednica.

Ali nije. Krunu će naslediti njen mlađi brat Hokon, a potom njegova najstarija ćerka.

Martin neobičan život konstantno je pod budnim okom norveške javnosti, posebno zbog njenih afiniteta prema paranormalnim pojavama, tvrdnji da je vidovita i da priča s anđelima, a pogotovo otkako je ova razvedena majka tri ćerke, čiji je prvi suprug izvršio samoubistvo, u vezi sa tamnoputim američkim guruom i biseksualcem, koji ima brojne sledbenike u Holivudu.

Po profesiji je fizioterapeut, ali je karijeru ostvarila u industriji zabave, osnovavši kompaniju koja se bavi ekranizacijom norveških bajki i narodnih priča.

Sa verenikom ima školu alternativne terapije.

Par je pretprošlog leta objavio veridbu, koju je kraljevska porodica prihvatila, ali je posle nekoliko meseci saopšteno da princeza više neće predstavljati kraljevsku kuću i da budući bračni par nema pravo da koristi i pominje kraljevsku porodicu na svojim kanalima na društvenim mrežama i u komercijalne svrhe. Kralj je dozvolio da Marta i dalje nosi titulu princeze.

O svojim paranormalnim sposobnostima princeza je pričala svojevremeno u jednom podkastu, otkrivši koliko je bila osetljiva još u detinjstvu, ali da je svoje sposobnosti prepoznala tek kada je odrasla.

Kada je bila mala, kraljevska porodica je živela na imanju Skaugum u Askeru, nedaleko od Osla.

Prisećajući se svog detinjstva, ispričala je i neobičnu priču.

„Priviđalo mi se svašta kad sam bila u svojoj sobi. Bila sam prestravljena kada sam spavala noću. Imala sam osećaj gušenja. Tek u odrasloj dobi roditelji su mi rekli da je jedan nacista izvršio samoubistvo u mojoj sobi. Zato sam tamo imala noćne more, sada to razumem”, otkrila je princeza.

Tokom Drugog svetskog rata, nemački nacisti su živeli na imanju Skaugum, a neki od njih su, kada je stigla vest o nemačkoj predaji, tu i izvršili samoubistvo. Jedan od njih upravo je bio u spavaćoj sobi princeze Marte Luiz.

Koliko god da je Martina biografija neuobičajena za jednu pripadnicu kraljevske porodice, biografija njenog, tri godine mlađeg izabranika je, blago rečeno, problematična.

Tu ima svega: od zatvorskih kazni, optužbi za porodično nasilje, jer je svojevremeno premlatio svog partnera, prodaje medaljona koji navodno leče od kovida, te tutorijala kako iz vagine obrisati otiske bivših partnera, kontradiktornih izjava o tome da je imao transplantaciju bubrega, traheotomiju, doživeo kliničku smrt, o čemu ne postoje nikakvi dokazi, te tvrdnji da pripada „reptilskoj rasi” ili da je reinkarnacija egipatskog faraona.

Mediji su jedva dočekali da pročeprkaju po biografiji budućeg kraljevog zeta, a u otkrivanju pikantnih detalja posebno prednjači tabloid Se og Hor, koji je svojevremeno objavio i intervju sa Durekovim bivšim dečkom, Henkom Grinbergom, za koji je dobio i ekskluzivne fotografije, koje je Grinberg debelo naplatio, uz opravdanje da mu Veret ionako duguje novac.

Od maja prošle godine isti tabloid objavljuje i intervjue sa Veretovom majkom, 80-godišnjom Veruškom Urkart, koja je o rođenom detetu ispričala sve najgore i upozorila Norvežane da je on, kako je rekla, opasan čovek i lažov, vrlo harizmatičan, koji je princezi isprao mozak.

I dok se tradicionalnim norveškim monarhistima diže kosa na glavi od pomisli s kim će se oroditi kraljevska porodica, u hotelu Union, smeštenom u spektakularnom pejzažu norveškog Geirangerfjorda, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine, sve je spremno za događaj kakav se ne pamti.

Svadba će trajati tri dana. Dok će se sam čin venčanja obaviti u subotu, 31. avgusta, gosti će pristizati već dva dana ranije, u četvrtak, kada je predviđena i opuštena žurka upoznavanja. Sutradan je organizovano krstarenje Geirangerfjordom, a uveče zabava u hotelu u latinoameričkom stilu.

Za venčanje, koje će obaviti sveštenica lokalne parohije, predviđen je svečani dres kod i za dame i za gospodu – što glamuroznije, to bolje. Bela boja je damama striktno zabranjena.

Za sada se ne zna kakvu će venčanicu nositi mlada, ali se pretpostavlja da su za stajling zaduženi lokalni dizajneri.

Lista zvanica nije još objavljena, iako se sa sigurnošću zna da će svadbi prisustvovati cela kraljevska porodica: kralj Harald i kraljica Sonja, princezin mlađi brat Hokon, njegova supruga Mete Marit i njihova deca, princeza Ingrid Aleksandra i princ Svere Magnus, kao i tri ćerke Marte Luiz iz braka sa piscem Arijem Benom: Mod Anđelika, Lea Isadora i Ema Talula Ben.

Osim porodice, očekuju se i gosti iz drugih evropskih kraljevskih porodica, pre svega skandinavskih.

Bonus video:

01:02

Princ Filip i princeza Danica u Hramu Svetog Save

(Espreso/Rts/J.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.