Čvarkijada u Valjevu tera vodu na usta mnogim Srbima: Ko ih jednom proba, uvek dolazi po njih
Festival čvaraka, Foto: Printscreen/RTS

prste da poližeš!

Čvarkijada u Valjevu tera vodu na usta mnogim Srbima: Ko ih jednom proba, uvek dolazi po njih

Uprkos velikoj potražnji čvarci su se u Valjevu prodavali po uobičajenoj ceni od 1.500 do 2.000 dinara

Objavljeno:

Vikend u Valjevu u znaku je čvaraka, čuvenog delikatesa od svinjskog mesa koji je postao nacionalni brend. I 18. Festival čvaraka privukao je desetine hiljada posetilaca. Drugog dana festivala, pripremali su se poznati valjevski duvan čvarci.

Na obalama Kolubare, krcate gostima iz celog regiona, od ranog jutra pripremani su duvan čvarci, zbog kojih se već 18 godina dolazi na festival posvećen tom valjevskom brendu.

Uprkos velikoj potražnji čvarci su se u Valjevu prodavali po uobičajenoj ceni od 1.500 do 2.000 dinara.

„Svi raspoloženi, svi kupuju i, ne mogu da kažem, ja sam zadovoljan sa ovim danom sačuvaj Bože“, kaže Branko Đuričić iz sela Gola Glava kod Valjeva.

Za dva dana festivala čvarci su cvrčali u 70 oranija. Pripremani su i masniji tzv. „šoder“ cvarci. Vekovna tradicija valjevskih duvan čvaraka prenosi se generacijama.

„Pošto je to tradicija, uopšte što se tiče kod nas u Srbiji, uopšte u našoj kući, tu smo naučili. Proces pripreme, naravno, odvoji se meso i mast, doda se vode i krene da se dugo kuva“, objašnjava Jakov Veselinović iz Valjeva.

Pravljenje čvaraka
Pravljenje čvarakafoto: Printscreen/RTS

„I onda polako sa laganom vatricom i usporeno sa strpljenjem jednim laganim treba između sedam i osam sati“, dodaje Marko Stojić, mesar iz Valjeva.

Ko jednom proba tople valjevske duvan čvarke, ponovo zbog njih dolazi na Festival, koji je jedan od glavnih reprezenata valjevskog kraja i Srbije.

„On je dostigao neki svoj vrhunac i dobio svoj identitet jer sam grad, sama zemlja je dobila identitet jer svi ga prepoznaju po festivalu duvan čvaraka“, istakao je Slaven Batočanin, idejni tvorac valjevskog Festivala čvaraka.

„Izlagače imamo iz Vranja, Kikinde, Banjaluke, iz cele Republike Srpske, sa svih strana, postali smo više nego regionalni festival“, navodi Darko Dostanić, v.d. direktora Turističke organizacije Valjeva.

„Duvan čvarke ne može da napravi niko osim Valjevaca, ljudi iz valjevskog kraja, ja mislim da ovo ne može da napravi niko“, poručuje Branko Đuričić.

U Valjevu se pazarilo na desetine tona čvaraka i drugih specijaliteta i prerađevina od mesa, što jednoj od posećenijih manifestacija u Srbiji, daje i sve veći privredni značaj.

Bonus video:

01:56

PROFESOR NAPRAVIO EKSPERIMENT SA SLANINOM I DOŠAO DO NEVEROVATNOG OTKRIĆA! Meso u Srbiji na granici štetnosti po zdravlje?!

(Espreso/RTS/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.