Čovek koji je naredio ubistvo Bin Ladena izneo dramatično upozorenje: Uporedio Trampa sa Putinom, pa...
Donald Tramp i Vladimir Putin, Foto: JORGE SILVA / AFP / Profimedia

GORI PLANETA!

Čovek koji je naredio ubistvo Bin Ladena izneo dramatično upozorenje: Uporedio Trampa sa Putinom, pa...

Bivši direktor CIA Leon Paneta spomenuo je kandidata za predsednika Amerike, Donalda Trampa, navodeći da on predstavlja značajnu pretnju po globalnu bezbednost ako bude ponovo izabran u novembru

Objavljeno:

Leon Paneta, koji je dve godine bio šef CIA-e pod predsedničkom palicom Baraka Obame, izdao je ozbiljno upozorenje o Donaldu Trampu tokom Nacionalne konvencije Demokratske stranke.

Bivši direktor CIA Leon Paneta spomenuo je kandidata za predsednika Amerike, Donalda Trampa, navodeći da on predstavlja značajnu pretnju po globalnu bezbednost ako bude ponovo izabran u novembru.

Govoreći na bini, pre nego što je Kamala Haris prihvatila nominaciju svoje stranke, Paneta je rekao demokratama da "on govori tiranima, poput Putina, da mogu da rade šta god žele".

Tokom svog govora na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke u četvrtak uveče, Paneta je dao osuđujuću ocenu republikanskom predsedničkom kandidatu.

Paneta je, tokom svog šefovanja Centralnom obaveštajnom agencijom 2011. godine, rukovodio specijalnom operacijom za uklanjanje Osame Bin Ladena u Pakistanu.

Bivši šef CIA-e je upozorio da će Tramp, ako se vrati na mesto predsednika SAD, "napustiti saveznike i izolovati Ameriku".

"Tramp govori tiranima, poput Putina, da mogu da rade šta god žele. Kamala Haris kaže tiranima: 'Dođavola, možete! Ne dok sam ja tu'", rekao je Leon Paneta.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: Gordon Annabelle/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ovaj 86-godišnjak, koji je bio ministar odbrane od 2011. do 2013. tokom svoje poslednje uloge u Beloj kući, nastavio je da se priseća svojih iskustava kada je eliminisao Osamu Bin Ladena.

"Ponosan sam što sam služio u vojsci, Kongresu, Beloj kući, načelniku štaba, direktoru CIA, sekretaru odbrane", dodao je Paneta.

"Gledao sam u oči našim ratnicima i rasporedio ih u bitku. Dao sam naređenje da naše snage za specijalne operacije lete sa dva helikoptera oko 240 kilometara u Abotabad noću i, do izlaska sunca, Osama Bin Laden je bio mrtav", objasnio je Paneta kako je izgledala akcija, piše Mirror.

"Zato što niko ne može da napadne našu zemlju i pobegne", rekao je Leon kao odgovor zašto je naredio ubistvo Bin Ladena.

Osama bin Laden
Osama bin Laden foto: AP

Pre nego što je potpredsednica Kamala Haris zvanično prihvatila partijsku nominaciju, Paneta je održao govor.

"To je ono što rade naši ratnici. Našim ratnicima je potreban čvrst, hladna glava da brani našu demokratiju od tirana i terorista, treba nam Kamala Haris", apelovao je na građane.

"Ona poznaje tiranina kada ga vidi, a naši saveznici poznaju vođu kada ga vide", dodao je.

Takođe je govorio o njenoj snažnoj političkoj karijeri, uključujući njenu istaknutu ulogu u Senatskom odboru za obaveštajne poslove i kao potpredsednik, u interakciji sa preko 150 globalnih šefova.

Opisujući Harisov diplomatski stav, rekao je: "Pogledala je naše saveznike u oči i rekla 'Amerika vam čuva leđa'".

Kamala Haris
Kamala Harisfoto: EPA-EFE/KENNY HOLSTON / POOL

Takođe je izneo oprezan stav o Trampovoj spoljnoj politici.

"Tramp bi napustio naše saveznike i izolovao Ameriku. To smo pokušali 1930-ih, a tada je bilo glupo i opasno, a glupo je i opasno sada", zaključio je Paneta.

Bonus video:

15:20

TRAMP U PANICI, IZGUBIĆE PODRŠKU KLJUČNIH BIRAČA! Eksperti: Krenuo rizičnom strategijom - mlađi birači sve više podržavaju Haris

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.