NOVI ŠAMAR ZA ZELENSKOG! Ukrajinac ĆE DOŽIVETI NERVNI SLOM! Odbili su da...
Volodimir Zelenski, Foto: Printscreen/Facebook/Володимир Зеленський

drama

NOVI ŠAMAR ZA ZELENSKOG! Ukrajinac ĆE DOŽIVETI NERVNI SLOM! Odbili su da...

Rusija nije pozvana na konferenciju, a Moskva tvrdi da je bez njenog učešća, ovaj samit beskorisan

Objavljeno: 12:38h

Kina neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini sledećeg meseca u Švajcarskoj, budući da očekivanja Pekinga, koja uključuju učešće i Kijeva i Moskve, nisu ispunjena, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ističe se da je Kina uvek insistirala na tome da međunarodnu konferenciju o miru moraju da podrže i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana i da o svakom predlogu o primirju treba da se razgovara na pravičan i ravnopravan način, prenosi Rojters.

"U suprotnom, biće teško da (konferencija) igra suštinsku ulogu u obnavljanju mira'', rekao je potparol ministarstva Mao Ning na brifingu za medije.

Si Đinping
Si Đinpingfoto: EPA-EFE/MARK CRISTINO/POOL

Rojters navodi da švajcarska vlada traži širok odziv iz različitih delova sveta na samit 15-16. juna, za koji se Bern nada da će utrti put mirovnom procesu u Ukrajini.

Rusija nije pozvana na konferenciju, a Moskva tvrdi da je bez njenog učešća, ovaj samit beskorisan.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u četvrtak je izjavio da bi Kina mogla da organizuje mirovnu konferenciju na kojoj bi učestvovale Rusija i Ukrajina.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrovfoto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Ukrajina je u januaru pozvala kineskog predsednika Si Đinpinga da učestvuje na planiranom samitu svetskih lidera u Švajcarskoj, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je ove nedelje predsednika SAD Džozefa Bajdena da prisustvuje, ali Vašington nije saopštio koga će poslati na samit, navodi Rojters.

Bonus video:

07:04

PREDSEDNIK VUČIĆ NA SAMITU UKRAJINA-JUGOISTOČNA EVROPA: Naporan dan pred nama, čekaju nas važne teme! Dočekali ga Rama i Zelenski

(Espreso/Telegraf/M.P./Agencije/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.