OVU STVAR SVI RADIMO, A UNIŠTAVA FARMERICE: Evo kako će vam trajati što duže
Farmerke, Foto: Profimedia

pražnja

OVU STVAR SVI RADIMO, A UNIŠTAVA FARMERICE: Evo kako će vam trajati što duže

Nikada nemojte raditi ovu stvar sa farmerkama – skraćuje im vek i lep izgled

Objavljeno:

Mnogi se ne ustručavaju da svoje omiljene farmerke ubace u mašinu za sušenje, ali postavlja se pitanje – da li se farmerke skupljaju u sušilici ili ne?

Farmerke su osnovni deo garderobe, prisutan u ormaru gotovo svakoga. Nose ih muškarci, žene i deca, a njihova popularnost je zasnovana na funkcionalnosti i udobnosti. Farmerke su idealne za razne prilike i mogu trajati godinama. Uz to, lako se kombinuju i održavaju.

Međutim, jedno od najčešćih pitanja je: da li se farmerke skupljaju u mašini za sušenje? Da bismo na to odgovorili, moramo razmotriti nekoliko ključnih faktora kao što su materijal, proces proizvodnje i pravilna nega.

Gubitak elastičnosti

Većina farmerki se pravi od pamučnog džinsa, materijala poznatog po izdržljivosti. Pamuk se skuplja kada je izložen visokim temperaturama, što se dešava u sušilici. Proizvođači često dodaju elastan kako bi farmerke bile rastegljivije i udobnije, ali čak i ova vlakna mogu izgubiti elastičnost ili se skupiti zbog toplote.

Farmerke, Džep
foto: Aigars Reinholds / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li se farmerke mogu sušiti u mašini?

Sušilica koristi toplotu da ukloni vlagu iz odeće. Visoke temperature mogu uzrokovati skupljanje pamučnih vlakana, što može smanjiti farmerke za jedan ili više brojeva. Takođe, toplota može oštetiti elastična vlakna, uzrokujući njihovo pucanje i gubitak elastičnosti.

Da bi se smanjio rizik od skupljanja, preporučuje se sušenje na niskim ili srednjim temperaturama. Ipak, čak i tada može doći do određenog skupljanja. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučuju prirodno sušenje na vazduhu.

Pravilno održavanje farmerki

Kako bi se izbeglo skupljanje, važno je slediti uputstva za negu navedena na etiketi proizvoda. Proizvođači obično daju smernice o preporučenoj temperaturi pranja i sušenja.

Evo nekoliko saveta za pravilno održavanje farmerki:

– Pranje na niskim temperaturama: Smanjuje rizik od skupljanja i produžava vek materijala. – Izbegavanje sušilice: Sušenje na vazduhu je najbolji način da se izbegne skupljanje. – Ređe pranje: Često pranje doprinosi habanju materijala. Pokušajte da perete farmerke samo kada je to neophodno. – Upotreba blagih deterdženata: Specijalni deterdženti za džins mogu pomoći u očuvanju materijala i boje.

Farmerke se mogu skupljati u sušilici zbog prirodnih karakteristika pamučnih vlakana i toplote. Iako su moderne tehnologije poboljšale otpornost farmerki na skupljanje, preporučljivo je pridržavati se uputstava za negu kako bi se očuvala njihova forma i dugovečnost. Sušenje na vazduhu, pranje na niskim temperaturama i upotreba blagih deterdženata mogu značajno smanjiti rizik od skupljanja i održati vaše farmerke u savršenom stanju.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.