OVO NIKAKO NE TREBA RADITI TOKOM VELIKIH VRUĆINA: Glava je u pitanju, ne igrajte se sa ŽIVOTOM
Vrućina, Foto: Nemanja Nikolić, Aleksandra Čolić, Profimedia

pažnja

OVO NIKAKO NE TREBA RADITI TOKOM VELIKIH VRUĆINA: Glava je u pitanju, ne igrajte se sa ŽIVOTOM

Radi zaštite zdravlja od posledica izazvanih visokim temperaturama preporučuje se da se pridržavate ovih najvažnijih saveta.

Objavljeno:

Visoke temperature izazivaju zdravstvene probleme kod velikog broja ljudi, a među najugroženijima su starije osobe kao i hronični bolesnici, bilo da se radi o srčanim, plućnim, bubrežnim problemima, osobama sa dijabetesom ili visokim krvnim pritiskom.

Oni, kao i ostale rizične grupe stanovništva, posebno treba da se pridržavaju mera opreza i zaštite.

Radi zaštite zdravlja od posledica izazvanih visokim temperaturama preporučuje se da se pridržavate ovih najvažnijih saveta.

Uzimajte najmanje dva litra tečnosti dnevno (voda, supa ili čajevi). Korisno je tokom dana češće piti tečnost u manjim količinama, pri čemu prednost treba dati prirodnim sokovima, limunadi ili vodi, a smanjiti unos gaziranih pića.

Prilikom izlaska iz kuće, starije osobe treba da zaštite glavu šeširom, maramom ili kapom.

Ne treba nosite tesnu obuću, oblačite laganu, široku i svetlu odeću od prirodnih materijala.

Posebno je važna zdrava ishrana, pa izbegavajte pržena, pohovana, slatka i jako posoljena i začinjena jela. Poželjno je konzumiranje sezonskog voća i povrća.

Prilikom boravka napolju (u prirodi i vodi) treba koristiti zaštitne kreme sa što većim UV faktorom.

Ventilator, Vrućina
foto: Sergio Monti / Panthermedia / Profimedia

Kada boravite u klimatizovanim prostorijama (naročito u automobilima sa ugrađenim klima-uređajem) treba voditi računa da se ne pravi velika razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature vazduha, jer prilikom izlaska iz takvih prostorija može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Starije osobe ne bi trebalo da se izlažu suncu u periodu od 10 do 17 časova, naročito srčani bolesnici i oboljeli od šećerne bolesti i drugih hroničnih bolesti.

Osim pridržavanja uputstava lekara o uzimanju lekova, treba češće kontrolisati krvni pritisak.

Postoje i stanja i simptomi koje ne treba ignorisati već se odmah po njihovoj pojavi obratiti lekaru.

Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidratacije, suvoće usana i kože znak su uzbune, naročito za osobe koje su bolesne.

Članovi porodice, prijatelji i komšije starijih osoba trebalo bi da češće kontaktiraju s njima, a u slučaju njihove slabije funkcionalne sposobnosti, čak i više puta dnevno.

03:17

ZAVRŠIO SE RETROGRADNI MERKUR, SADA JE PRAVO VREME ZA ULEPŠAVANJE! Astrološkinja tvrdi: Ovi znakovi će doživeti VELIKU promenu

(Espreso/Penzionisani/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.