zovu je i papuljica, vasuljica...
STARINSKA VASILICA JE OBAVEZNA NA TRPEZI ZA MALI BOŽIĆ: Jednostavan recept za tradicionalnu pogaču - meka kao duša
Vasilica se razlikuje od božićne pogače česnice, u nju se ne stavlja novčić, a njena priprema, ali i ime razlikuju se od kraja do kraja zemlje
Univerzalno ime ova pogača za sreću dobila je po Svetom Vasiliju, ali je širom Srbije zovu i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica, poparenica, vasuljica...
Kroz istoriju se bi se pravila od onoga čega u datom kraju ima najviše - pšenice, kukuruza, oraha... Zato se danas ona priprema na nekoliko načina, a postoje brojne slane varijante, pa čak i slatke sa medom!
I ne zaboravite, često se vasilica šara sa tri cevčice od zove ili tri drenove grančice, uvezane crvenim koncem, što predstavlja svetu Trojicu.
Mi vam donosimo jednostavan i najustaljeniji recept za ovu vasilicu!
Potrebni sastojci:
* 20g kvasca
* 1/2 kašičice šećera
* 1 kg brašna
* 1 kašičica soli
* pola litra tople vode
* 50 ml ulja
Priprema:
Stavite kvasac da nadođe sa pola kašičice šećera i brašna u malo vode. Pomešajte brašno, dodajte so, kvasac, vodu i mesite dok ne dobijete lepo i elastično testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo da naraste - oko pola sata, otprilike da naraste na debljinu od dva prsta.
Premesite testo. Izbodite viljuškom površinu. Ostavite vasilicu da se odmara oko 30 minuta.
Pecite na 220 stepeni oko 40 minuta, smanjite na 160 stepeni i pecite još oko 20 minuta.
BONUS VIDEO
(Espreso/zenablic/S.P./prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!