uz sva jela pogodak
PIKANTNI PINĐUR U TEGLI: Seljačka zimnica koja svima uspeva po receptu starih domaćica
Pikantni pinđur u tegli je seljačka zimnica koja najbolje uspeva ako se napravi po receptu starih domaćica
Da bi zimski dane brže prošli morate da obezbedite sebi kvalitetnu zimnicu kao što naša tradicija to nalaže.
Kod nas se pinđur redovno sprema, a sada je pred vama jedan malo drugačiji, a to je zato što je pikantniji nego klasičan na koji ste navikli.
Vaši najbliži će uživati i dodavaće ga u razne čorbe i kuvana jela.
Recept ide po sledećim sastojcima:
biber - 1 kašičica
paradajz - 3 kg
peršun - 1/2 veze
luk - 1 glavica
kumin - 1 kašičica
crvena paprika - 3 komada
šećer - 4 - 5 kašika
beli luk - 3 čena
so - 2 - 3 kašike, po želji
ulje - 70 - 100 ml
Priprema:
Paradajz ogulite i isecite na veće komade i stavite u tepsiju.
Crvene paprike očistite od semenki, isecite na krupne komadiće i dodajte ih paradajzu. Dodajte iseckan luk, čenove belog luka, iseckan svež peršun. Iz dva puta dodajte iseckano povrće u bledner i neka se blenduje 2-3 minuta, dok se ne dobije glatka smesa.
Sipajte pinđur u šerpu, dodajte ulje, so i šećer, kumin i biber. Kuvajte na umerenoj vatri, mešajući drvenom kutlačom.
Poželjno je da šerpa bude duboka, jer se stvara pena i može da prekipi, jer vatra je umerena, a ne jaka.
Kuvajte, dok smesa ne dobije gustinu boze i sklonite sa ringle da se malo ohladi. Kutlačom napunite flaše ili tegle.
Dobijeni ukusan pinđur možete dodati paprikama, špagetama, ćuftama, šniclama, tikvicama, prženom krompiru i drugim jelima. Zimnica koja ostavlja bez daha.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!