čista desetka
BUGARKE SPREMAJU NAJPIKANTNIJU ZIMNICU: Ljute papričice sa belim lukom u tegli - recept koji se ne zaboravlja
Ljute papričice sa belim lukom u tegli su najpikantnija zimnica koju Bugarke spremaju, a recept ne može da se zaboravi
Iz godine u godinu u Srbiji domaćice spremaju zimnicu na već tradicionalne načine koje su nasledile od svojih baka.
Ljute papričice ne mogu da izostanu, a još kad ih izvadite uz neku dobru pečenicu, kiflice, pa i kuvana jela.
Sada je pred vama da vidite kako Bugarke spremaju ljute papričice sa belim lukom u tegli.
Lako se sprema, mnogo je sočna i ljutkasta, za hladne dane pun pogodak.
Recept ide po ovim sastojcima:
3 glavice belog luka
1 kilogram tanke i dugačke ljute paprike
1 veza peršuna
2 kilograma crvene paprike
3 kašike soli
4 kilograma paradajza
2 šolje šećera
2 šolje jabukovog sirćeta
2 šolje ulja
NAČIN PRIPREME
Ljuta paprika se očisti od drški, iseče na srednje komade i opere.
Crvene paprike se ispeku u aparatu za pečenje paprika ili na ploči, oljušte se i očiste od drški i semenki.
Isecite ih na male komade.
Paradajz se opere, oljušti i sitno isecka.
U šerpu u kojoj će se kuvati apetitka salata se sipa jabukovo sirće, ulje, so i šećer.
Dobro promešajte i dovedite marinadu do ključanja.
Zatim dodajte seckane ljute paprike.
Posle 5 minuta dodajte seckane pečene crvene paprike.
Stalno mešajte, nakon 5 minuta dodajte seckani paradajz.
Pustite mešavinu da se kuva na srednjoj vatri 20 minuta nakon ključanja, a zatim sklonite sa vatre.
Peršun se očisti, opere i sitno isecka.
Oljuštite beli luk bez rezanja.
U smesu se dodaju peršun i beli luk nakon što se skine sa vatre.
Smesa sa apetitkom se sipa u tegle i steriliše 30 minuta posle ključanja.
Mešavina za ovu apetitku turšija sa ljutom paprikom i belim lukom je za 16 komada srednjih tegli zimnice.
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!