ma savršenstvo
TURŠIJA SA KISELIM ZELENIM PARADAJZOM U TEGLI: Nezaobilazna zimnica iz Jugoslavije - recept kakav se ne zaboravlja
Turšiju sa kiselim zelenim paradajzom u tegli je nezaobilazna zimnica iz Jugoslavije, recept kada jednom napravite ne možete da zaboravite
Da li ste nekada probali turšiju sa kiselim zelenim paradajzom u tegli?
Zimnica kakva samo može da se poželi u hladnim danima, a u ukus ćete se sami i uveriti.
To nije jedini seoski način na koji možete da je napravite, jer je i ovaj jedan skroz zaboravljen, a ljudi u Jugoslaviji su uživali u njoj cele zime.
Za ovaj recept ovako ide spisak sastojaka:
listovi višnje ili dunje
10 kilograma zelenog paradajza
1-2 glavice celera
400 grama soli
3-4 glavice belog luka
400 mililitara vinskog sirćeta
20 zrna bibera
10 komada lovorovog lista
20 zrna pimenta
Evo je i priprema:
Operite paradajz i izbušite ga na nekoliko mesta velikom iglom. Poređajte ih čvrsto u tegle, stavljajući između njih listove višnje i dunje, čenove belog luka i kriške celera.
Napunite tegle vodom, da izmerite koliko će vam biti potrebno.
Sipajte vodu u šerpu, odstranite 100 ml. Stavite so, začine i sirće i dobro promešajte.
Prelijte paradajz, zatvorite čvrsto tegle i stavite na tamno i hladno mesto. Turšija će biti gotova za 3-4 nedelje.
Turšiju sa kiselim paradajzom ćete jesti sa apetitom, dok se ne potroši!
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!