ukusno i zdravo
SEZONA PROKELJA JE POČELA: Domaćice, za TANAK STRUK, samo bi OVAKO trebalo da ga spremate (RECEPT)
Prokelj se lako priprema i odlično slaže sa drugim vrstama povrća kao i mesom
Prokelj je veoma zdravo povrće, bogato biljnim proteinima i vlaknima, mineralima, vitaminima kao što su A, C, kompleksom B vitamina, antioksidantima.
I pored sastojaka koji ga preporučuju za zdravu ishranu u našoj kuhinj nije tako poznat i zastupljen. Prokelj se lako priprema i odlično slaže sa drugim vrstama povrća kao i mesom.
Može biti glavni obrok (varivo), prilog uz jelo ili kao salata.
Šta nam je sve potrebno:
- 500g prokelja
- 3-4 čena belog luka
- maslinovo ulje
- morska so, biber
- 100g susama
Način pripreme:
- Prokelj oprati, očistiti oštećene listiće, pa svaku lopticu preseći na pola.
- Isečeni prokelj posuti maslinovim uljem, naseckanim belim lukom (ili u prahu), krupnom morskom solju, biberom i još nekim suvim začinom ako želite (timijan, ruzmarin). Dobro promešati prokelj kako bi ga obložili uljem i začinima.
- Peći oko 20 minuta na 180C u prethodno zagrejanoj rerni. Tokom pečenja, promešati povrće, kako bi sa svih strana lepo ispeklo i blago karamelizovao.
- Na tihoj vatri pržiti susam sve dok ne promeni boju.
- Kada je prokelj pečen, izvaditi ga iz rerne, presuti u keramičku činiju i posuti susamom. Preliti maslinovim uljem i služiti kao prilog uz meso, ribu ili sir.
- Možete dodati par kapi balzamika, možda pesto ili neki preliv koji možete sami napraviti od začinskog bilja koje volite. Prokelj pripremljen na ovaj način servirati uz zelenu salatu.
Za pripremu još zdravih obroka preporučujemo tikvice, ovi recepti sa tikvicama će vas oduševiti.
PROFESIONALNA KUVARICA U EMISIJI MAJKE I SNAJKE, recept za najlepše POHOVANE PALAČINKE! Raša je ponudio zajedničku saradnju:
(Espreso/ Danas)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!