recepti
SEZONA JE KAJSIJA, A DOMAĆI KOLAČI OD OVOG VOĆA SU NEŠTO NAJBOLJE: Evo kako se brzo spremaju, TOPE SE u ustima
Brzo i ukusno
Donosimo vam dva recepta za kolač sa kajsijama. Sada im je sezona i ne postoji bolja poslastica trenutno.
Brzi kolač sa kajsijama i grizom
Sastojci
Mera: čaša od jogurta – 180 ml
Za biskvit:
4 jaja
prstohvat soli
1 čaša šećera – 180 g (ili po ukusu)
1 vanilin šećer
korica pola limuna
1/2 čaše ulja – 90 g
1 čaša jogurta – 180 g
1 čaša pšeničnog griza – 150 g
1 čaša oštrog brašna – 120 g
1 prašak za pecivo
Još:
450 g kajsija (ili voća po želji)
2-3 kašike kristal šećera
šećer u prahu
Priprema
Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli i krenite mutiti mikserom. Postepeno dodavajte šećer i vanilin šećer i umutite čvrst sneg. Potrebno je da se sav šećer otopi. Napomena: Količinu šećera slobodno prilagodite ukusu. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte jedno po jedno žumance a potom i koricu limuna. Odložite mikser. Ulijte ulje i jogurt, dodajte griz, brašno i prašak za pecivo pa žicom sve lagano izmešajte i sjedinite u glatku smesu, ali pazite da vam smesa ne splasne. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje dimenzija 32×22 cm i poravnajte špatulom. Kajsije operite, presecite na pola da izvadite koštice i iseckajte ih na manje komade. Poslažite ih na smesu za biskvit sa korom okrenutom na dole. Odozgo pospite kajsije šećerom. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 30-35 minuta, dok ne porumeni. Ohladite ga na sobnoj temperaturi, secite na kocke i pospite šećerom u prahu.
Drugi recept za kolač od kajsija:
za 8 osoba
4 jaja
150 g + 100 g šećera
250 ml ulja
375 ml mleka
250 g pšeničnog griza
225 g brašna
4-5 kašika džema od kajsija
korica od limuna ili prirodno ulje od limuna
9 kajsija
sok od pola limuna
2 kesice vanilinog šećera ili 1 kašika vanilinog ekstrata ili 1 kašika vanilla paste
10 g praška za pecivo
Priprema
Odvojiti žumanca od belanca i belanca ostaviti sa strane ( trebaće vam kasnije ) Žumanca umutiti sa 150 g šećera dodati ulje i mleko, limunovu koricu vanilin šećer ( ja koristim vanilla paste ) i na kraju umešati brašno koje ste izmešali sa praškom za pecivo i pšeničnim grizom i sve umutiti da se sjedini. Vatrostalnu posudu veličine 20cm X 30cm ili sličnih veličina,podmazati i sipati pola smese i peći na 175-180*C oko 10 do 12 minuta. Izvaditi iz rerne i premazati sa džemom od kajsija. Kajsije ili voće po vašem ukusu, u originalnom receptu nije navedeno koje voće da se upotrebi,oprati i osušiti i razdvojiti ih na polovine i naređati preko džema od kajsija. Preko voća sipati drugu polovinu smese i vratiti u rernu i peći još pola sata ili dok vam blago ne porumeni odozgore. Umutiti belanca sa 100 g šećera i sokom od pola limuna u šne, premazati preko kolača i vratiti u rernu, smanjiti temperaturu na 150*C i sušiti još desetak minuta ili dok vam šne blago ne porumeni. Ohladiti i iseći na šnite i poslužiti.
(Espreso/Coolinarika/Mysticcakes.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!