ZA POST
POSNA POGAČA OD KOJE KREĆE VODA NA USTA: Mekaniju do sada niste PROBALI, RECEPT će vas ZALUDETI
Posnim majonezom premažite pogaču, pospite je susamom i lanom, po želji odozgo stavite i preostali margarin isečen na listiće, pa pecite na 200 stepeni oko pola sata
Lisnata vazdušasta pogača posuta susamom i lanom ukras je slavske trpeze. Pored tradicionalnog mrsnog recepta koji podrazumeva mleko, jaja i puter, i ona u posnoj verziji može da bude jednako ukusna i lepa “na oko”.
Zlatnu boju korice postići ćete ako pogaču neposredno pre pečenja i posipanja susamom i lanom premažete posnim majonezom i pospete listićima posnog margarina neposredno pre stavljanja pogače u rernu.
Sastojci:
kockica svežeg kvasca (40 g)
kašičica šećera
ravna kašika soli
300 ml vode
100 ml ulja
650 g brašna
150 g posnog margarina
50 g posnog majoneza
50 g susama
50 g lanenog semena
Priprema:
Zagrejte vodu, skinite posudu sa vatre, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna, pa sve dobro razmutite i ostavite da odstoji desetak minuta dok smesa ne zapeni.
U veliku posudu sipajte prosejano brašno, dodajte aktivirani kvasac, ulje i so, pa zamesite testo. Pokrijte ga prozirnom folijom ili pamučnom krpom i ostavite da odstoji oko 40 minuta.
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, isecite ga na šest delova, pa svaki deo razvaljajte oklagijom ukrug, premažite margarinom koji je odstojao na sobnoj temperaturi i ređajte krugove testa jedan preko drugog. Samo poslednju lopticu koju ćete razvući oklagijom u krug nemojte premazivati margarinom.
Testo opet istanjite pomoću oklagije, isecite na 32 trougla i svaki od njih uvijte u kiflu, pa ih ređajte u podmazan okrugli pleh. Kad poređate kiflice ukrug, napunite i sredinu pleha preostalim kiflicama tako što ćete ih ređati vrhom nadole.
Posnim majonezom premažite pogaču, pospite je susamom i lanom, po želji odozgo stavite i preostali margarin isečen na listiće, pa pecite na 200 stepeni oko pola sata.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!