NJAM!
RECEPT VRHUNSKIH DOMAĆICA ZA ŠUSTER PITU: Starinski kolač sa pekmezom i orasima
U činiju sa mlakom vodom sipajte kesicu suvog kvasca i kašiku šećera
Trpeza za nedeljni ručak nekad je bila nezamisliva bez kolača. Pored krofni i štrudli, domaćice su često posle nedeljnog ručka posluživale kolače sa orasima ili makom, domaćim pekmezom i čokoladom.
Jedan od najpopularnijih starinskih recepata u koji idu navedeni sastojci je „šuster pita“.
Sastojci:
600 g brašna
250 ml vode
250 ml ulja
250 g šećera
250 g mlevenih oraha (ili mlevenog maka)
500 g pekmeza od šljiva
kesica suvog kvasca
prstohvat soli
100 g čokolade za kuvanje
Priprema:
U činiju sa mlakom vodom sipajte kesicu suvog kvasca i kašiku šećera, pa posle desetak minuta dodajte i 200 mililitara ulja, brašno i so. Zamesite testo, dobro ga izradite i podelite na tri jednaka dela.
U zasebnoj posudi pomešajte mlevene orahe (ili mak) sa preostalim šećerom, pa dobro izmešajte.
Na pobrašnjenu radnu površinu razvucite testo oklagijom. Podmažite tepsiju, pa u nju spustite prvu razvučenu koru, premažite je pekmezom od šljiva i pospite polovinu mešavine oraha (maka) sa šećerom.
Razvucite drugu koru, spustite je preko prve, pa ponovite postupak sa pekmezom i filom. Potom razvucite treću koru i ostavite da pita tako odstoji dvadesetak minuta.
Stavite tepsiju sa pitom u rernu i pecite na 200 stepeni oko pola sata.
Kad je pita gotova, prelijte je čokoladom koju ste prethodno rastopili sa 50 mililitara ulja. Ostavite kolač dok se glazura stegne, pa ga secite na štanglice i služite.
Prijatno!
(Espreso / Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!