Ove simptome svi ignorišu, a mogu biti kobni po život: Tihi infarkt se često ni ne primeti, a udara brzo
Infarkt, Foto: Profimedia

zdravlje

Ove simptome svi ignorišu, a mogu biti kobni po život: Tihi infarkt se često ni ne primeti, a udara brzo

Prepoznavanje čak i najblažih znakova mini srčanog udara je važno radi sprečavanja teških posledica

Objavljeno:

Svi znaju da je simptom srčanog udara jak bol u grudima. Ali, godišnje se događa i 20 posto mini ili tihih srčanih udara čiji su simptomi mnogo blaži. Ovo stanje naziva se tihim infarktom miokarda ili tihom ishemijom. "Mini srčani udar mogu obeležiti minimalni, neprepoznatljivi simptomi, a ponekad ih i nema. Bez obzira na to, on nije manje ozbiljan od pravog srčanog udara", rekao je kardiolog Laksami Mehta za „The Healthy“.

Kada se pojave, simptomi mogu varirati, od neprijatnosti u grudima, preko otežanog disanja, mučnine i vrtoglavice, do bola u vilici. Prepoznavanje čak i najblažih znakova mini srčanog udara ključno je, jer su rana dijagnoza i lečenje ključni za smanjenje ozbiljnih zdravstvenih posledica koje mogu uslediti. Zato navodimo pet simptoma mini srčanog udara koji se često zanemaruju.

Bol, Srce, Bol u srcu, Deka, Deda
foto: bymandesigns / Alamy / Alamy / Profimedia.

Nedostatak daha

Nedostatak daha uobičajen je nakon fizičkog napora ili stresnog događaja. Međutim, ako se poteškoće s disanjem nastave nakon odmora, to može biti znak upozorenja na mali srčani udar.

Simptomi slični gripu

U ovo doba godine, prehlade su uobičajene. Međutim, ako kašalj, otežano disanje i umor traju predugo, a osoba je izložena riziku od srčanih bolesti, vreme je za posetu kardiologu.

Gorušica

Napad gorušice ponekad može biti simptom mini srčanog udara, kaže doktor. Pacijenti često traže lekove protiv gorušice u trenucima za koje se kasnije pokazalo da su bili mini srčani udari. Međutim, kada lekovi ne ublaže tegobe, to je znak da problem možda nije u želucu, već u srcu.

Starac, Infarkt, Srce, Bol u grudima
foto: Profimedia

Osećaj da ste istegli mišić

Bol u vratu, grudima i gornjem delu leđa može biti posledica istegnuća mišića i nije zabrinjavajuća. Međutim, može ukazivati i na mini srčani udar, a ne samo na znak naprezanja.

Dugotrajan umor

Osećaj umora koji traje duže vreme nije uvek znak da puno radimo. "Takav umor ne možemo lečiti spavanjem i kofeinom. Kada se iscrpljenost čini velika u odnosu na dnevne aktivnosti, to može biti suptilni znak da nešto nije u redu sa srcem", ističe dr Mehta.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Najžena/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.