Evo od čega je umro Bora Čorba
Bora Đorđević, Foto: Printscreen/Youtube/ Grand Online

tuga

Evo od čega je umro Bora Čorba

Šta karakteriše ovo oboljenje?

Objavljeno: 08:34h

Danas je u 71. godini preminuo legendarni pevač Borisav Bora Đorđević, poznat i kao Bora Čorba.

Bora Đorđević je pre nekoliko dana zbrinut u bolnicu u Ljubljani, odnosno Kliničko-bolničkom centru u Sloveniji gde inače i živi sa trećom suprugom, zbog opstruktivne bolesti pluća poznatijom pod skraćenicom HOBP.

Mnogi ljudi boluju od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP), a da to i ne znaju, jer svoje simptome pripisuju starenju ili pak pušenju. U svetu ovu bolest ima oko 65 miliona ljudi, a svake godine umre skoro tri miliona.

U Srbiji trenutno ima oko 600.000 pacijenata, dok je kod svakog desetog bolest u terminalnoj fazi. Ovo progresivno i potencijalno fatalno obolenje je u stalnom porastu, prvenstveno zbog velikog broja pušača, ali i sve veće aerozagađenosti. HOBP je peti najčešći uzrok smrti u našoj zemlji.

Bora Đorđević, Bora Čorba
foto: Antonio Ahel/ATAImage

Šta karakteriše ovo oboljenje?

Hroničnu opstruktivnu (opstrukcija - suženje) bolest pluća karakteriše ograničeni, smanjenji protok vazduha u disajnim putevima udružen sa zapaljenjskom reakcijom pluća na štetne čestice ili gasove. Zapravo, kod bolesnika sa HOBP manji su otvori disajnih puteva. U njih ulazi manje vazduha zato što su zidovi disajnih puteva zadebljali i otečeni, sami putevi su stisnuti pod uticajem malih mišića koji ih okružuju i u njima se stvara sluz koju osoba iskašljava.

Faktori rizika

Od HOBP obolevaju najčešće pušači ili bivši pušači (80-90 odsto), a među ostalim faktorima rizika su zagađenost vazduha, izloženost štetnim česticama i gasovima u radnoj sredini i genetska sklonost. Većina bolesnika ima preko 40 godina, ali mogu oboleti i mlađi ljudi.

čak 80-90 odsto obolelih čine pušačifoto: Shutterstock

Pacijenti sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća se žale na:

kašalj

iskašljavanje

otežano dišu i guše se

ostaju bez daha prilikom fizičkog napora

potrebno im je duže vreme da se oporave nakon prehlade, gripa ili bakterijske infekcije

Bora Đorđević, Bora Čorba
foto: Antonio Ahel/ATAImages

Sa napredovanjem bolesti, tegobe postaju sve izraženije

Ako se bolest ne leči, može doći do trajnog smanjivanja koncentracije kiseonika u krvi, pa je u krajnjem stadijumu bolesti pacijentima neophodan kiseonik u terapiji.

– Ako pacijent kašlje i iskašljava tri meseca godišnje u toku poslednje dve godine, sumnja se da boluje od ove bolesti. Pomenute tegobe najčešće prati više ili manje izražen osećaj nedostatka vazduha, koji s vremenom može da se pogorša do tog stepena da oboleli ne može da obavlja ni osnovne životne aktivnosti – objašnjava prim. dr sc. med. Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog.

Inače, najvažniji lekovi koji su u upotrebi su bronhodilatatori, inhalacioni kortikosteroidi, sekretolitici, po potrebi antibiotici. Pumpice za inhalaciju su najkorisniji vid terapije, jer se lek aplicira direktno na oboleli organ, potrebne su male doze, a neželjeni efekati su zanemarljivi.

Ako kašljete, iskašljavate, gušite se i stalno ste umorni, odmah se javite lekaru, koji će vas uputiti na spirometriju i otkriti da li imate HOBP

Posetite lekara ako primetite…

konstantno kašljanje koje se često naziva "pušački kašalj"

gubitak daha tokom aktivnosti u kojima ste ranije učestvovali bez napora

preterano lučenje sekreta

osećaj teškog disanja, pritisak u grudima i nemogućnost dubokog udisanja

zvuk "sviranja" koji nastaje zbog pokretanja sekreta

01:42

Simptomi hronične opstruktivne bolesti pluća zbog koje je Bora Čorba na kiseoniku: Ovo je 5. najčešći uzrok smrti u Srbiji

(Espreso/Kurir/ Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.