Doktor upozorio da treba da spustimo poklopac na wc šolji pre puštanja vode: Ako ovo ne radite može doći do...
Da li ste znali za ovo, Foto: Printscreen/Youtube/ Vodoinstalater Osijek

šok

Doktor upozorio da treba da spustimo poklopac na wc šolji pre puštanja vode: Ako ovo ne radite može doći do...

Poklopac na wc šolji postoji sa razlogom i ne, ne služi isključivo zbog toga da sprečite širenje neprijatnih mirisa po vašem kupatilu. A razlog koji pominjemo tiče se našeg zdravlja. Naime, ako vodu puštamo podignutog poklopca, dolazi do aerosolnog efekta.

Objavljeno:

A šta je i kako dolazi do aerosolnog efekta? Jednostavno je. Ukoliko ne spustimo poklopac na wc šolji pre nego što pustimo vodu, bacili će se raspršiti po celom kupatilu - pločicama, peškirima, četkicama za zube, četkama za kosu... E, sada, ako su bacili, odnosno bakterije i patogeni, na svim pomenutim predmetima, vrlo je velika verovatnoća da će se naći i u našim plućima, jer ćemo ih udisati.

Zatvoreni poklopac ne eliminiše bakterije u potpunosti

To je pokazalo i istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu u Oklahomi, a doktor Tušar Tajal, vodeći konsultant na Odeljenju za internu medicinu u bolnica CK Birla, u Delhiju, naglasio je da držanje poklopca zatvorenog prilikom puštanja vode značajno smanjuje širenje bakterija, iako ih ne eliminiše u potpunosti.

Zatvoreni poklopac ne eliminiše bakterije u potpunosti
Zatvoreni poklopac ne eliminiše bakterije u potpunostifoto: Printscreen/Youtube/HowToTop

"Prema istraživanju koje je 2013. godine objavio Univerzitet u Oklahomi, otkriveno je da fekalne materije, zajedno sa raznim patogenima i česticama vode, mogu da se šire kroz vazduh i padaju na različite površine u kupatilu. Kako se ove čestice 'raspršuju' i nagore, stižu sve do plafona. Ipak, mikroorganizmi mogu i dalje da 'pobegnu' iz šolje kroz prostor između poklopca i daske, ali u nmnogo manjoj meri", objasnio je dr Tajal za medije.

Sa ovim novim znanjima, on veruje da ćemo svi biti pažljiviji prilikom pomenute 'aktivnosti' u toaletu, jer činjenica je da poklopac na wc šolji ima i upotrebnu, a ne samo estetsku vrednost.

Bonus video:

20:40

POPODNEVNI DNEVNIK 02.09.2024

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.