ĆERKU (7) DRŽAO ZAKLJUČANU U KUPATILU, BEZ HRANE I OKRUŽENU SMEĆEM: Sudija obrazložila presudu Urošu Pašajliću
Uroš Pašajlić, Foto: Tamara Trajković, Mup, Nenad Kostić

prvostepeno osuđen

ĆERKU (7) DRŽAO ZAKLJUČANU U KUPATILU, BEZ HRANE I OKRUŽENU SMEĆEM: Sudija obrazložila presudu Urošu Pašajliću

Pašajlić je osuđen za dva krivična dela, za koja je dobio kazne od sedam godina i od deset meseci zatvora

Objavljeno:

Uroš Pašajlić prvostepeno je osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam godina i osam meseci zatvora zbog dva krivična dela. U pitanju su nasilje u porodici koje je počinio nad ćerkom i zlostavljanje i mučenje u odnosu na tadašnju partnerku Ivanu Ž.

Naime, on je za krivično delo nasilje u porodici osuđen na sedam godina zatvora, a za krivično delo zlostavljanje i mučenje na 10 meseci zatvora, na osnovu čega je sud došao do konačne, objedinjene kazne od sedam godina i osam meseci.

U saopštenju presude navedeno je da je sudsko veće jednoglasno donelo odluku da Pašajlića oglasi krivim za oba krivična dela koja je izvršio u periodu od 19. do 24. marta 2023. godine.

Navedeno je da je on u stanju smanjene sposobnosti, ali ne bitno smanjene, pod uticajem alkohola i kokaina, bezobzirno ugrozio telesni integritet svoje ćerke.

- Ćerku je držao zaključanu u kupatilu, bez hrane, okruženu smećem, te je sud doneo odluku da jeste u pitanju krivično delo nasilje u porodici, a ne zapostavljanje i zlostavljanje maloletnog deteta - rekao je sudija.

Pašajlić je oglašen krivim i da je u istom periodu, takođe u stanju smanjene sposobnosti, ali ne bitno smanjene, pod uticajem alkohola i kokaina, svestan dela koje je počinio, zlostavljao partnerku Ivanu Ž.

- On je zaključao stan 19. marta uveče, a kada se Ivana pobudila propitivao ju je o cedulji koju je našao u njenoj torbi, psovao je i glavom udario u njenu glavu. Ključ je držao kod sebe i rekao da će da izađe preko njega mrtvog. Lupao je na vrata kupatila i sobe i pretio njenoj porodici. Govorio joj je da je ona kriva što je njegova ćerka onemoćala - naveo je sudija.

U kaznu od sedam godina i osam meseci, Pašajlćuu je uračunato vreme provedeno u pritvoru, u kom se nalazi od 28. marta prošle godine.

Uroš Pašajlić
Uroš Pašajlićfoto: Printscreen/Facebook/Urosh MX

Izrečene mere lečenja

Osim zatvorske kazne, Pašajliču su izrečene i dve mere - obavezno lečenje narkomana, ne duže od tri godine i lečenje od alkoholizma ne duže od dosuđene kazne zatvora. Mere će biti sprovođene u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, a vreme provedeno tamo ulazi u dosuđenu kaznu.

S obzirom na to da je Pašajlić nezaposlen, on je oslobođen plaćanja sudskih troškova, a nakon izricanja presude produžen mu je pritvor.

Nakon čitanja presude, sudija ju je i obrazložio.

- Veće je sve pažljivo razmotrilo. Veće je stava da jeste u pitanju nasilje u porodici. Imali smo u vidu završnu reč branioca, ali ponašanje i radnje Uroša Pašajlića, kao što je zaključavanje deteta u kupatilo, jesu aktivni postupci - rekao je predsedavajući sudija.

On je istakao i da je sud poverovao iskazu Pašajlićeve bivše partnerke Ivane Ž, koja na današnjem ročištu nije bila prisutna, da je prihvaćeno veštačenje njenog psihičkog stanja na zahtev Pašajlićevog branioca i da je sud na osnovu tog veštačenja doneo odluku.

- Izrečene su vam mere lečenja. Sami ste rekli da želite da se lečite. Rekli ste i da Vam je bolje u pritvoru, pa Vam je sud pritvor produžio. Ovo je prvostepena presuda, imate pravo na žalbu, pa ćemo da vidimo da li je sud dosudio sve kako treba ili ćemo opet da se vidimo - rekao je sudija Pašajliću.

Bonus video:

04:34

Otac iz Mirijeva se snimao u kadi

(Espreso/Telegraf.rs, Jelena Ostojić/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.