"OVAKAV SLUČAJ NIJE ZABELEŽEN NA NAŠEM PODNEBLJU" Tužilac o ocu koji je ćerku držao zatočenu u stanu na Mirijevu
Uroš Pašajlić, Foto: Nenad Kostić, MUP

Suđenje Urošu Pašajliću

"OVAKAV SLUČAJ NIJE ZABELEŽEN NA NAŠEM PODNEBLJU" Tužilac o ocu koji je ćerku držao zatočenu u stanu na Mirijevu

Izricanje presude Urošu Pašajliču zakazano je za 14.15 sati

Objavljeno: 14:53h

Suđenje Urošu Pašajliću, koji je optužen da je zanemarivao i zlostavljao osmogodišnju ćerku, koju je na duže periode ostavljao samu zaključanu u stanu, nastavljeno je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Pašajlić je na korak od toga da čuje presudu, s obzirom na to da su na današnjem ročištu iznete završne reči i da je izricanje presude zakazano za 14.15 sati.

Pre iznošenja završnih reči izvedeni su pisani dokazi i foto dokumentarica, odnosno fotografije stana u kom je devojčica bila zaključana.

Kako se vidi na fotografijama sa lica mesta, ulazna vrata stana uopšte nisu imala bravu, stan je bio pun smeća, a navedeno je da su vrata kupatila u kom je pronađena devojčica bila zaključana sa spoljašnje strane.

Stan u kom je živeo
Stan u kom je živeofoto: Tamara Trajković, Mup, Nenad Kostić

Nakon uvida u fotografije iznete su završne reči.

Tužilac traži maksimalnu kaznu

- Ovakav slučaj nasilja u porodici nije zabeležen na našem podneblju. Ovolika nebriga i neodgovorni prema detetu dovedena je do stepena bezobzirnog ponašanja. Postoje i sistemski propusti kojima se bavi Viši sud, jer je donesena odluka da dete bude vraćeno ocu, a činjenica je da je tada bio narkoman i da je narkoman i sada - rekla je tužilac.

Ona je navela da je dokazano da je Pašajlić izvršio oba krivična dela koja mu se stavljaju na teret i od suda zatražila maksimalnu kaznu za oba krivična dela za koje je Pašajlič optužen, a zatim bezuslovnu jedinstvenu kaznu zatvora jer "svojim ponašanjem nije uticao na okončanje postupka".

Punomoćnica maloletne devojčice Dušica Radović pridružila se rečima tužioca i istakla da dokazi potvrđuju navode optužnice protiv Pašajlića.

- Dokazano je da je izvešio porodično nasilje nad ćerkom, kao i krivično delo zlostavljanje i mulenje nad partnerkom Ivanom Ž. Optuženi je priznao nasilje u porodici i činjenilno stanje, uz minimalna odstupanja, ali je osporio pravnu kvalfikaciju dela. Postupao je sa umišljajem i kao roditelj bezobzirnim ponašanjem ugrozio telesni integritet i spokojstvo svog maloletnog deteta - rekla je Radović.

Ona je istakla da je devojčica u stanu bila potpuno sama, bez ikoga da brine o njoj, bez hrane, u lošim uslovima, okružena gomilom smeća, bez hrane i neadekvatno odevena.

- Postupci optuženog Pašajliča doveli su do toga da bude ugroženo njeni zdravstveno i opšte stanje, što su potvrdili svedoci, ali i lekarski izveštaji. Njena komunikacija i kretanje bili su otežani. Zamolila bih veće da ceni i iskaz Ivane Ž. koja je opisala prostor i stanje u kom se dete nalazilo - dodala je.

Punomoćnica je napomenula da je dostavila podatke o privremenom staratelju devojčice i da u njeno ime ističe imovinsko-pravni zahtev.

Predložila je osuđujuću presudu i da sud Pašajliča oglasi krivim za oba krivična dela bez pristira za olakšavajuće okolnosti.

1 / 6 Foto: Zorana Jevtić

Branilac traži kaznu za zlostavljanje

Pašajlićev branilac Nemanja Lukić rekao je da Pašajlič treba da bude osuđen i da neće iznositi olakšavajuće okolnosti.

- On treba da odgovara. On je jedan loš roditelj koji je ostavio detenu lošim uslovima, ali ga nije zlostavljao. Hvala Bogu, dete je sad dobro, a Uroševi postupci nisu ostavili trajne posledice - rekao je Lukić.

On je istakao da "tužilaštvo pokupava da optuži Pašajliča za nasilje u porodici, a da je on preduzeo radnju nečinjenja".

- On nije izvršio porodično nasilje, već krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog deteta. Tužilaštvo je donelo odluku da delo kvalifikuje kao porodično nasilje zbog pritiska javnosti, kako bi bio osuđen na veću kaznu. Takođe, bezobzirno ponašanje je aktivna radnja, ne može da bude kvalifikacija kada je u oitanju nečinjenje - dodao je.

On je rekao da je za porodično nasilje maksimalna kazna do 10, a za zapostavljanje i zlostavljanje maloletnog deteta do tri godine.

Tužilac je odgovorila na završnu reč advokata i rekla da jeste u pitanju porodično nasilje jer je kupatilo bilo zakljulano sa spoljne strane, a ulazna vrata stana nisu imala bravu.

Pašajlić izneo završnu reč

Uroš Pašajlič više puta je opomenut od strane sudije jer je u svojoj završnoj reči govorio o događajima koji nisu predmet optižnice.

Naposletku je rekao da je godinama brinuo o ćerki i da je "bila u najboljim uslovima". Rekao je da je sva njegova pažnja bila usmerena nq ćerku dok nije upoznao Ivanu Ž.

- Pogađa me što sam odvojen od ćerke, žao mi je što je tako ispalo. Bio sam narkoman, imao sam psihičke probleme. Institucija mi nisu pomogle. Žao mi je što sam upoznao Ivanu, nismo bili adekvatan par. Trebalo je da se posvetim ćerki. Pogrešio sam i treba da budem kažnjen. Želim da se lečim, da ne budem narkoman i da jednom budem staratelj, odnosno roditelj, svojoj ćerki - rekao je Pašajlić.

Kako je istakao, ne priznaje da je izvršio krivično delo nad Ivanom Ž. i "to je sve izmišljotina".

- Želela je da istane sa mnom, napravila je ceo cirkus da bi mi se osvetila i da bi ona prekinula vezu. Smišljeno je ušla u ulogu žrtve, njena veštačenja nisu uspela, ona je izmanipulisala veštake - dodao je.

Pašajličev branilac zatražio je da on, ukoliko bude osuđen, bude odmah upućen na izdržavanje kazne.

- Meni je bolje u pritvoru - rekao je Pašajlić.

Izricanje presude Urošu Pašajliču zakazano je za 14.15 sati.

Optužen za dva krivična dela

Uroš Pašajlić se od 28. marta prošle godine nalazi u pritvoru.

Njemu se optužnicom teret stavljaju krivična dela nasilje u porodici i zlostavljanje i mučenje, kao i da je tokom 2022. godine do 24. marta ove godine, bezobzirnim ponašanjem ugrožavao telesni integritet i duševno stanje svoje ćerke, maloletne oštećene L. P.

Time je učinio krivično delo nasilje u porodici sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje koje je učinio na štetu emotivne partnerke Ivane Ž, na taj način što ju je u kontinuitetu zastrašivao, pretio, vređao je i držao zatvorenu u stanu.

Tužilaštvo će za izvršenje svakog od navedenih krivičnih dela predložiti sudu izricanje maksimalne kazne prema okrivljenom, kao i izricanje mere bezbednosti obaveznog lečenja narkomana i obaveznog lečenja alkoholičara, u skladu sa nalazom i mišljenjem sudskog veštaka.

Bonus video:

02:14

MONSTRUMU IZ MIRIJEVA PRETI KAZNA DO 10 GODINA ZATVORA! Advokat o ocu iz pakla koji je 15 messeci držao ćerku (8) u kadi

(Espreso/Telegraf.rs/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.