"SAMO PRIZNANJE NIJE DOKAZ, POTREBNO JE PRONAĆI OVO": Fila o slučaju male Danke, hoće li uskoro sve biti rešeno?
Toma Fila, Foto: Printscreen/Youtube/Happy Entertainment

SLUČAJ DANKE ILIĆ

"SAMO PRIZNANJE NIJE DOKAZ, POTREBNO JE PRONAĆI OVO": Fila o slučaju male Danke, hoće li uskoro sve biti rešeno?

Kako je istakao Miodrag Canović, tužilac Višeg javnog tužilaštva, pristigli rezultati predstavljaju samo jedan deo veštačenja

Objavljeno:

"Bitno je nastaviti raditi još jače na pronalasku još nekih dokaza koji bi nam vratili sliku o tome šta se desilo, dok još ima vremena. Možda će ovaj slučaj ostati nerešen zbog nedostatka tragova", izjavio je u emisiji "Uzvičnik" na "Blic" televiziji genetski forenzičar Dušan Keckarević.

Dokle se stiglo sa istragom u slučaju dvogodišnje Danke Ilić? Prošlo je gotovo dva meseca od trenutka kada je javnost obaveštena da je ona ubijena, ali telo još nije pronađeno. D.D. i S.J., osumnjičeni za ubistvo devojčice, su još u pritvoru, a psihijatrijskim veštačenjem utvrđena je njihova uračunljivost.

O tragediji koja je potresla Srbiju i region u emisiji "Uzvičnik", od 16.15h na "Blic" TV govore advokati Toma Fila i Stefan Ćorda i genetski forenzičar Dušan Keckarević.

"Samo priznanje nije dokaz"

Srđan Janković, osumnjičeni za ubistvo devojčice Danke Ilić (2), preko branioca je poručio da više ne želi da se brani ćutanjem, već da će progovoriti o zločinu, potvrđeno je za "Blic".

- Dosta toga zavisi od toga šta će progovoriti. Ako bude rekao da su zajedno udavili to dete a onda ga odneli na deponiju, onda bi to morao detaljnije da objasni i da se nađu tragovi. Samo priznanje kao priznanje nije dokaz, mora uz to da bude još nešto - Fila.

Toma Fila
Toma Filafoto: Printscreen/Happy TV

- Najveći dokazni materijal je DNK. Sada imamo informaciju da su delimično pristigli, a njegovo priznanje za sada nije potpuno. I ova dvojica koja su optužena za najteže delo, tužilaštvo ima rok od šest meseci da podigne optužnicu ili mora da ih pusti na slobodu - dodao je advokat Ćorda.

R.D, otac D. koji je osumnjičen za ubistvo Danke Ilić, izašao je tokom jučerašnjeg dana iz pritvora u kojem je bio jer postoji opravdana sumnja da je svom sinu pomogao da se reši tela devojčice.

Kako objašnjava advokat Fila, po zakonu, ni ne može da bude duže u pritvoru, a neki naredni korak može biti da se brani sa slobode.

"Najbitnije je naći DNK na mestu zločina"

Genetski forenzičar Dušan Keckarević objašnjava da je DNK analiza jako bitna u krivičnom procesu, ali ne i presudna.

Pronalazak tela devojčice bi, kako kaže, omogućio da se pronađe ubica.

- Ono što je najbitnije je naći DNK trag na mestu zločina. Bitno je nastaviti još jače na pronalasku još nekih dokaza koji bi nam vratili sliku o tome šta se desilo, dok još ima vremena. Ne postoji savršen zločin, postoji samo nesavršena istraga - rekao je Keckarević.

1 / 6 Foto: MUP

DNK je takođe važan jer će klasifikovati delo, objašnjava advokat Ćorda.

- To nema tela, nema dela, ne stoji. To možda ima u američkim filmovima. Novi svedoci su znak da se krug oko osumnjičenih zatvara - dodao je advokat Fila.

"Možda će ovaj slučaj ostati nerešen"

Na pitanje nakon koliko nestaje DNK trag, Keckarević objašnjava da to zavisi od ulovima u kojima se nalazi i o kakvim tragovima je reč.

- Vreme utiče na nestanak bioloških tragova. Ako su suvi uslovi, onda se tragovi mogu održati dugo. Možda će ovaj slučaj ostati nerešen zbog nedostatka tragova, mi ovde nemamo prvih 24h istrage koji su najvažniji, već je istraga krenula nakon nekoliko dana - rekao je Keckarević.

"Za sada nisu pronađeni biološki tragovi Danke Ilić"

Kako je "Blic" pisao, Više javno tužilaštvo u Zaječaru dobilo je rezultate DNK veštačenja koji su pokazali da u automobilu, za koji se pretpostavlja da su ga osumnjičeni koristili kada su udarili Danku Ilić, nisu pronađeni njeni biološki tragovi.

Kako je istakao Miodrag Canović, tužilac Višeg javnog tužilaštva, pristigli rezultati predstavljaju samo jedan deo veštačenja, budući da se veštači veliki broj predmeta.

- Ovo je rezultat veštačenja delova stvari iz službenog automobila. Stiglo je samo prvih nekoliko izveštaja veštačenja koja je obavio Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, a očekujemo i izveštaj veštačenja sa Biološkog fakulteta - rekao je ranije Canović.

Bonus video:

01:50

Kuća i put na kojem je nestala Danka Ilić

(Espreso/ Blic/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.