Izlet do Novog Sada 6.000, 5 dana na Kopaoniku 50.000 dinara: Školama stigle prve ponude za ekskurzije, cene su šok
Aleksandar Seničić, Foto: Tamara Trajković, Marina Lopičić, Dado Đilas, Vladimir Šporčić

papreno

Izlet do Novog Sada 6.000, 5 dana na Kopaoniku 50.000 dinara: Školama stigle prve ponude za ekskurzije, cene su šok

I dok se deca raduju odlasku na jednodnevne izlete, ekskurzije i rekreativne nastave, roditelji se hvataju za glavu

Objavljeno: 14:31h

Prošle su tri cele nedelje nove školske godine, a mnoge škole u Srbiji dobile su ponude za jesenje ekskurzije i jednodnevne izlete. Roditelji su, kao i svaki put, iznenađeni cenom koju vide na ceduljici, a koju bi trebalo da potpišu i tako daju saglasnost za odlazak na to đačko putovanje. Ipak, ove godine cena je veća, kao što je, između ostalog, i najavljeno, pa je tako osnovcima u jednoj školi ponuđen petodnevni boravak na Kopaoniku u novembru, po ceni od čak 50.000 dinara. S druge strane, izlet do Novog Sada košta 6.000 dinara.

I dok se deca raduju odlasku na jednodnevne izlete, ekskurzije i rekreativne nastave, roditelji se hvataju za glavu zbog astronomskih cena koje su ove godine poskupele idu čak i do 50.000 dinara, iako se radi o boravku na pet ili šest dana i to na teritoriji Srbije.

Tako je jedna beogradska osnovna škola već dobila prve ponude, a koje su podeljene roditeljima na roditeljskom sastanku.

Kako za Nova.rs kaže jedan od roditelja, škola je dobila tri ponude. Prva i najskuplja odnosi se na boravak na Kopaoniku u trajanju od pet dana po ceni od 50.000 dinara. Druga je odlazak na Taru, a cena za pet dana iznosi 42.000 i ove godine ubačena je i ponuda za Divčibare i ona je najpovoljnija – 35.000 dinara.

Ekskurzija
Ekskurzijafoto: Vladimir Sporčić

„Moje dete je četvrti razred i svake godine ga šaljemo na ekskurziju jer sam i ja išao kao mali. Teško je danas pošto je sve skupo, ali supruga i ja se nekako snađemo. Ali moram priznati da sam se iznenadio na roditeljskom sastanku, kada sma čuo da ekskurzija košta 50.000 dinara. To je preterano. Šta rade oni roditelji koji imaju dva školarca? Dok ih opreme garderobom, pa džeparcem, ode 1.200 evra minimum. To je strašno. Ekskurzija treba da bude omogućena svakom, a ne da roditelji prebiraju po džepovima i razmišljaju hoće li imati da plate“, kaže za Nova.rs otac jednog mališana.

Kaže da se većina roditelja pobunila oko ekskurzija, međutim najveće iznenađenje bila je učiteljica koja je ove godine odbila da vodi decu na ekskurziju.

„Nama roditeljima je jasno da ponude ne prave učitelji, tako da mi nismo bili besni na nju. Svakako smo smatrali da je trebalo da na neki način odreaguje na nastavničkom veću. I onda nam je rekla da jeste odreagovala, tako što je odbila da vodi decu na ekskurziju. Rekla je da je to veliki udar na džep roditelja i da bi nju grizla savest ukoliko bi roditelje izlagala tom trošku. Tako da smo pozitivno iznenađeni jer ona neće reći deci da ne želi da ih vodi, nego jednostavno da nema dovoljan broj dece za planiranje putovanja“, objašnjava on.

Dodaje da je čuo da su mnogi učitelji i razredne starešine starijih osnovaca takođe odustale od papreno skupih ekskurzija.

Izlet do Novog Sada 6.000 dinara

Što se tiče jednodnevnog izleta koji se organizuje i u oktobru i u maju, ove godine je u ovoj istoj školi, trenutno poznata ponuda za Novi Sad, a cena je 6.000 dinara.

Iako su u cenu uključeni obrok i dve ulaznice, roditelji smatraju da je povoljnije otići vozom „Soko“ do Novog Sada i to cela porodica.

Aleksandar Seničić iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija kaže za Nova.rs da se svake godine ponavlja ista situacija, te da se nada da će država uraditi nešto po tom pitanju.

„Prvo, postoji Pravilnik Ministarstva prosvete o tme kako i na koji način se realizuju izleti, ekskurzije i rekreativna nastava, gde postoji značajan broj obaveza koje agencija mora da poštuje, kao na primer, lekar koji mora da putuje sa nižim razredima, vođa puta, potom nastavnici koji imaju svoje dnevnice, a na sve to plaćaju se ogromni porezi i doprinosi koji nisu manji nego otprilike 60 odsto“, objašnjava Seničić.

 Aleksandar Seničić
Aleksandar Seničićfoto: Tamara Trajković

Dodaje da roditelji zapravo plaćaju ulaznice i obroke i za lekara, vođu puta i dva nastavnika, ako, recimo, na ekskurziju ide 40 dece, a to sve povećava cenu.

„Ista je stvar za ekskurzije. Profesori treba da spavaju u hotelu. Pored dnevnica, njima je plaćen boravak u hotelu. Ne može to niko da pokloni. Roditelji vole da prebacuju odgovornost na nekog drugog. Oni imaju krajnju odluku i Savet roditelja zajedno sa direktorom odlučuje šta će prihvatiti, a šta ne. Na osnovu toga šta oni postave kao javnu nabavku, agencije dostavljaju program putovanja. Ne mogu da kažu da ne znaju šta je. Svakako, oni su naručioci posla i oni da treba da reaguju“, navodi on.

Dodaje da bi država trebalo da odreaguje na višegodišnje apele roditelja zbog enormno skupih ekskurzija.

„Najbolje rešenje za problem preskupih ekskurzija jeste pomoć države, u smislu da se odrede dnevnice profesorima i da se oslobodi plaćanje poreza i doprinosa za dnevnice lekara kod te vrste putovanja, da ne opterećujemo roditelje. U tom slučaju možemo da smanjimo cene za 20-25 odsto“, poručuje Seničić.

Bonus video:

03:46

PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!

(Espreso / Nova / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.