MI BOJKOTOVALI, KLINAC DOBIO TELEFON PO ŽELJI: Roditelji besni zbog skupih ekskurzija, sve manje prijavljenih đaka
Ekskurzija, Foto: Vladimir Šporčić, printscreen/x/mirjana tomic, EPA CHRISTOPHE PETIT TESSON

pobunili se roditelji

MI BOJKOTOVALI, KLINAC DOBIO TELEFON PO ŽELJI: Roditelji besni zbog skupih ekskurzija, sve manje prijavljenih đaka

Kako se roditelji nose sa cenama?

Objavljeno:

Nakon vesti o još jednom poskupljenju đačkih ekskurzija, roditelji i ljudi širom zemlje ne kriju nezadovoljstvo ovim bezobrazno skupim ponudama za njihove školarce.

Da li rekreativna nastava treba da bude nešto što se smatra luksuzom, ili pak nešto što je većini dostupno, predmet je rasprave proteklih par dana na društvenim mrežama, a mnogi su želeli da iskažu svoje mišljenje o ovoj temi.

Ponude o kojima se priča na društvenim mrežama, od rekreativne na Rudniku za 400 evra, do Italije za 800, cene su zaista dostigle nebesa. Prosečna plata roditelja svakako nije dovoljna da se izdvoji ova suma, a pritom niko ne pominje novac za trošak koje dete mora da ponese na ekskurziju. Roditelji su sve besniji, a postoje i priče o bojkotima u školama i totalnom ukidanju ekskurzija. Neke škole su čak i pomenule mogućnost da se ove godine ne održi ekskurzija zbog malog broja zainteresovanih.

Kako se roditelji nose sa cenama?

Neki roditelji su se oglasili o tome šta su uradili kada su dobili ponudu za ekskurziju: "Mi smo je bojkotovali, dete je dobilo telefon po želji umesto ekskurzije" rekao je jedan korisnik.

Mnogi su se okrenuli na stranu osude prema škola, napisašvi: "Više je do škola. Škole nabijaju cene dnevnicama za nastavnike. Prošle godine ceo razred moje ćerke odbio da ide na matursku ekskurziju jer je bila preskupa, Iako su baš svi mogli da je priušte."

"Najmanje tu zarađuju agencije, od 3 do 5% od ukupne cene, pljačku rade direktori i prosvetni radnici."

Nisu samo cene u školama problem, već i u vrtićima, pa se jedna mama nadovezala "U vrtićima od grupa koje idu preko 35 dece, samo osmoro ide na rekreativne."

Neki su pak okrivili i agencije:

"Moja sestričina je završila srednju u Valjevu, ni jednom nisu otišli na ekskurziju. Kakva je eto šteta za decu, zbog alavih profesora i agencija, koji zajedno dogovaraju cene i pljačkaju roditelje. Znam pouzdano da to rade, od prijateljice iz agencije."

"Da, skupe su, ali tom logikom treba izbegavati i letovanja, zimovanja. Ne treba deci uskraćivati ovo."

Ni bojkot se nije isplatio prošle godine: "Kod nas u odeljenju prošle godine jedino mi bojkotovali, svi kukali kako je preskupo i na kraju, pa svi idu, nek ide i moje dete. Narod je čudo!"

"Nije da se hvalim, jer povod su bile tzv. Majske tragedije, ali, na prvom roditeljskom posle njih škola hoće da se ide na ekskurziju po planu, ja pre dolaska razredne ustanem I kažem da kad dođe razredna ja ću vas pozvati da napustimo učionicu iz protesta. Niko nije izašao za mnom."

Mnogi su se našalili da im nije želja da dižu kredit ili da prodaju bubreg, kako bi dete otišlo na ekskurziju, a neki su i izračunali:

"Upoređivao sam. Jeftinije je dete odvesti u Beč nego ga poslati na rekreativnu nastavu na Rudnik."

Šta vi mislite o novim cenama ekskurzija? Da li mislite da je bojkot prava opcija ili imate neki drugi predlog?

Šta sve povećava cenu ekskurzije?

Mnoge stvari utiču na cene ekskurzija, od gratis mesta znatno povećavaju cene, a to navodi se plaćaju deca.

Cenu ekskurzija koju plaćaju đaci odnosno njihovi roditelji svakako povećavaju i dnevnice nastavnicima, koji đake vode na ova putovanja.

Trošak dnevnica, naveo je on, razlikuje se i to ne beznačajno, zavisno od toga da li dnevnice nastavnika obračunava škola ili ih isplaćuje agencija. Cena zavisi od toga ko obračunava porez.

U cenu su uračunati i obavezni prevoz deteta, svi izleti, povratak do kuće, putarine, parkinzi, turističke takse.

Bonus video:

03:46

PREVISOKIH CENA EKSKURZIJA SVESNA SU I DECA!

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.