"Roditelji su aparati za izvlačenje para": Antić za Espreso o bezobrazno skupim ekskurzijama, otkrio o čemu se radi
Ekskurzija, Foto: Vladimir Šporčić, Beta/ Branislav Božić, Kurir

škole i agencije sarađuju

"Roditelji su aparati za izvlačenje para": Antić za Espreso o bezobrazno skupim ekskurzijama, otkrio o čemu se radi

Nekada smatrane važnim delom obrazovnog iskustva, sada postaju luksuz koji mnogi roditelji ne mogu da priušte

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Bez obzira koliko se o njoj priča i piše, tema paprenih cena ekskurzija čini se da je nepresušna jer su cifre iz godine u godinu sve manje realne. Nekada smatrane važnim delom obrazovnog iskustva, sada postaju luksuz koji mnogi roditelji ne mogu da priušte.

Najnoviji primer koji je šokirao roditelje ali i čitavu Srbiju je ponuda jedne turističke agencije za matursku eksukrziju Treće beogradske gimnazije. Predviđena cena za pet noći i šest dana u Italiji na bazi polupansiona (doručak i večera), autobusom iznosi vrtoglavih 84.900 dinara. Korisnica koja je podelila objavu na sruštvenoj mreži X navela je da su roditelji bili dužni da već do 10. jula uplate prvu od svega četiri predviđene rate, do putovanja koje je predviđeno početkom oktobra.

Ubrzo su se na istoj mreži oglasili i drugi nezadovoljni roditelji, a basnoslovne cifre su se samo nizale.

Roditelji učenika iste škole treba da izdvoje 73.000 dinara za đačku ekskurziju u Grčkoj. Više od 80.000 dinara plaćaju i roditelji četvrtaka Šeste beogradske gimnazije. Još je više šokirala činjenica da se za isto putovanje u Valjevskoj gimnaziji traži 63.000 dinara.

Ni cene izleta u Srbiji nisu jeftine. Jedno noćenje u Kladovu za jedne osnovne škole u Požarevcu iznosi 14.000, a osmaci iz Beograda noć u Vrnjačkoj banji plaćaju 12.500 dinara.

Ovo je samo deo podataka koje roditelji neprestano dele poslednjih dana po društvenim mrežama. Osim toga što navode da su ponude dobili pred kraj školske godine i tek po isplati prethodnih dugovanja, problem basnoslovnih cifara koje treba da izdvoje za dečiju ekskurziju postaje veći iz godine u godinu, da se mnogi odlučuju da se zaduže ćak i kod banaka da bi isplatili deci ovaj "užitak".

Nažalost, prema rečima Milorada Antića iz Foruma srednjih stručnih škola, roditelji su glasni jedino na društvenim mrežama. U realnosti "zabijaju glavu u pesak kao nojevi" i plaćaju onoliko koliko im se traži.

"Ekskurzije koje se realizuju na jesen, dogovaraju se već u proleće i nemoguće je da roditelji nisu upoznati odmah sa cenama i da im je uskraćena informacija gde je planirana eksurzija, kada i koliko košta. Upravo se na savetu roditelja donosi zvanična odluka o putovanju, tu se prihvata ili ne prihvata cena i ostali uslovi, a sve se pre toga moralo dogovoriti na roditeljskom sastanku. Nažalost, veliki broj roditelja ne dolazi na roditeljske sastanke već se informiše od učenika, pa manjak komunikacije dovodi i do problema.", navodi Antić za Espreso.

Milorad Antić
Milorad Antićfoto: Kurir

Podaci nisu transparentni

Sagovornik navodi i da je činjenica su cene ekskzurzija za oko 40% skuplje od relane cene i da je dodatni problem to što stavke koje roditelji plaćaju nisu taksativno navedene, i da bi mnogo drugačije bilo kada bi roditelji tačno znali šta i koliko plaćaju u okviru cene ekskurzije.

„Niko ne daje specifikaciju računa da bi znali koliko plate recimo nastavnika, koliko direktora, doktora, koliko je autobus, koliko ishrana u hotelu. Baš zbog netransparentnosti dolazi do raznih pobuna. Takođe, treba da se uvede da ne plaća roditelj iz svog džepa nastavnika, već država. Pošto je državni službenik, onda obavlja radni zadatak, prema tome treba da radi u okviru plana i programa. Moraju da se naprave neki nacionalni okviri za izvođenje ekskurzije, šta sve treba da se obiđe i vidi, i da to bude uređeno u okviru same struke i obrazovanja, od Ministarstva prosvete do Nacionalnog saveta koji to treba da usvoji. I dnevnice treba da budu na teret države. Verujem da kad se oslobode svih tih dažbina (dnevnice nastavnika, ali i direktora škole, lekara), biće i mnogo jeftinija i korisnija ekskurzija za đake, kao i za roditeljski džep“, kaže on.

Antić dodaje i da je zabrinjavajuće i to što je ekskurzija postala zabava, a ne "stručno" putovanje gde će učenici nešto naučili, gde bi se upoznali sa drugim kulturama.

Sve se svodi na spavanje, diskoteke, izlaske i provoda", navodi sagovornik.

Pojedine škole ne organizuju ekskurzije godinama

Prema rečima sagovornika, zbog visokih cena trogodišnje škole u Srbiji su čak i odustale od ekskurzija. Tvrdi i da je to sve češća praksa i u ostalim srednjim stručnim školama.

Eksurzija
Eksurzijafoto: Vladimir Šporčić

Potvrđuje i da pojedine škole uprkos jeftinijim ponudama, ipak odaberu skuplje.

"Prioritet su im veze i poznantsva, pa čak i na uštrb džepa roditelja. Da bi očuvali saradnju sa agencijom koja im nudi povoljne uslove za putovanja nastavnika, oni uvaljuju skuplje aranžmane koje treba da plate roditelji", tvrdi.

Bonus video:

00:21

Zapalio se autobus kod Vrnjačke Banje po povratku sa eskurzije

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.