Drakonske kazne za one koji prekrše ovo pravilo! Gastarbajteri, obratite pažnju - nema više gledanja kroz prste
Reciklaža, Foto: Espreso.co.rs

novi zakon

Drakonske kazne za one koji prekrše ovo pravilo! Gastarbajteri, obratite pažnju - nema više gledanja kroz prste

Ko se odvaži da prekrši novo pravilo u Nemačkoj ostaće bez čak 2.500 € - budite oprezni!

Objavljeno:

Uvedeno je novo pravilo za odlaganje smeća u Nemačkoj. Ko ga se ne pridržava moraće da izdvoji 2.500 evra. Zato je jako važno poznavati novi zakon.

Odvajanje otpada nije za svakoga. Kako bi se to promenilo, sada se sprovodi zakon koji sa sobom donosi oštre kazne. Oni koji se ne budu pridržavali novih pravila zbrinjavanja otpada moraće da plate 2.500 evra, pišu nemački mediji.

Smeće
Smećefoto: RINA

Oštre kazne za novo pravilo o odlaganju smeća

Teško da postoji neka druga tema koja se trenutno tako sveobuhvatno pojavljuje u svim područjima života kao zaštita životne sredine. Ali gotovo nigde nije tako prisutna kao u našem svakodnevnom odvajanju otpada.

Kako pišu nemački mediji, Vlada je u Nemačkoj uvela strogi zakon kojim želi strože da kazni one koji pravilno ne odvajaju otpad.

Novo pravilo kada je u pitanju odlaganje smeća

Organski otpad je izvrsna stvar iz mnogo razloga. Može se koristiti kao kompost u poljoprivredi. Može se koristiti za proizvodnju energije u bioplinskim postrojenjima. Poboljšava strukturu našeg tla i čak povećava njegovu sposobnost skladištenja vode.

Ali, doći do dobrog organskog otpada teško je ako se svi ne pridržavaju pravila za odlaganje otpada. Kako bi se to bolje kontrolisalo, od 1. maja 2025. u Nemačkoj će se primjenjivati prilično jasne kazne. Oni iznad svega govore jednu stvar – naime, morate pravilno odvajati svoj otpad.

Reciklaža
Reciklažafoto: Emilija Jovanović

Ko se ne pridržava pravila - nema odvoza

Ako od navedenog datuma u organskoj kanti ima više od jedan odsto stranih materija, nijedna kompanija za zbrinjavanje otpada neće ih odvesti.

Detektori u vozilima otkrivaće postoje li u kanti za organski otpad plastični ili metalni delovi. Rezultat je: kanta za smeće ostaje gde jeste – bilo da se radi o stambenoj zgradi ili porodičnoj kući – i jednostavno se ne prazni.

Osim toga, opštine mogu izreći kaznu do 2.500 evra za svaki od ovih slučajeva.

No, ako se nova pravila zbrinjavanja otpada svi budu dobro pridržavali od sledeće godine, pozitivni učinci će se vrlo brzo pokazati.

Osim toga, stvarno nije tako teško ne baciti plastiku u kantu za organski otpad. U kantu za organski otpad spadaju samo biorazgradivi predmeti poput ostataka hrane ili vrtnog otpada.

Bonus video:

03:19

STRUKA: Štete su JEZIVE! Plivaju FEKALIJE, OTPAD I MRTVE ŽIVOTINJE

(Espreso / Fenix magazin / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.