OD SUTRA RASTU PENZIJE U NEMAČKO, EVO I ZA KOLIKO! Ovome će se obradovati mnogi SRBI, poznati SVI DETALJI
Penzioneri, Foto: Nebojša Mandić

VAŽNO ZA PENZIONERE

OD SUTRA RASTU PENZIJE U NEMAČKO, EVO I ZA KOLIKO! Ovome će se obradovati mnogi SRBI, poznati SVI DETALJI

Uredba o povećanju penzija biće objavljena u Narodnim novinama nakon što je odobri Savezno veće i stupiće na snagu 1. jula 2024. godine

Objavljeno:

Naime, početkom jula penzije će u Nemačkoj porasti za 4,57 posto, a prvi put penzije jednako rastu i na istoku i na zapadu zemlje. Penzije će porasti za 4,57 posto i biće jednako za više od 21 miliona penzionera.

Uredba o povećanju penzija biće objavljena u Narodnim novinama nakon što je odobri Savezno veće i stupiće na snagu 1. jula 2024. godine.

Tako, na primer, penzija od 1.000 eura biće veća za 45,70 eura, navode nemački mediji.

Prošle jeseni prognozirano je povećanje od samo oko 3,5 posto.

Glavni razlozi za veći rast mirovina su stabilno tržište rada u Nemačkoj i dobri ugovori o platama. Za usklađivanje penzija odlučujuće je bilo povećanje plata od 4,72 posto.

1 / 5 Foto: Nebojša Mandić

Inflacija nije "pojela" povećanje penzija

Takođe, prvi put nakon nekoliko godina inflacija nije pojela povećanje penzija i plata jer je stopa inflacije u Nemačkoj u maju iznosila 2,4 posto. U poslednje dve godine rast penzija zaostajao je za inflacijom, prethodne godine na Zapadu zemlje je bio nulti rast, a na Istoku minimalan.

U 2023. godini penzije su u starim saveznim zemljama porasle za 4,39 posto, a na istoku za 5,86 posto. Prema sadašnjem izveštaju o penzionom osiguranju, penzije će u budućnosti rasti u manjoj meri.

Izveštaj pretpostavlja prosečnu stopu povećanja od 2,6 posto godišnje do 2037. – ukupno 43 posto.

Nivo penzija će verovatno pasti sa sadašnjih 48,2 na 45,0 posto 2037. godine bez reforme. One tada više neće rasti toliko koliko plate, navode nemački mediji.

Međutim, politički akteri i vlast žele da daju predloge koji će ubuduće fiksirati nivo penzione sigurnosti na 48 posto.

Bonus video:

05:21

CILJ NAM JE POVEĆANJE PENZIJA, A NE STAROSNE GRANICE! Direktor PIO fonda Ognjenović: Plan za 2025. je prosečna penzija od 440 evra

(Espreso/ Penzionisani.rs/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.