Ovo su alarmantni znaci agresije psa: Stručnjak Nenad upozorava sve Srbe da na ovo obavezno obrate pažnju
Nenad Milojević, Foto: Printscreen/youtube/'prva

opasnost

Ovo su alarmantni znaci agresije psa: Stručnjak Nenad upozorava sve Srbe da na ovo obavezno obrate pažnju

Zbog dva napada pasa poteglo se pitanje da li je pitbul potencijalno najopasnija vrsta.

Objavljeno:

Za par dana dva incidenta, a u oba slučaja izazvana napadom pitbula . Na Adi Ciganliji je 12. jula pitbul napao drugog psa i naneo mu ozbiljne povrede, a u ponedeljak je drugi pitbul do smrti izujedao oca vlasnika pitbula.

Kada se govori o opasnim psima - sinonim za njih je upravo pitbul. Ova rasa nosi sa sobom reputaciju agresivnosti i opasnosti. Međutim, istina o pitbulovima i njihovoj potencijalnoj opasnosti je mnogo složenija. Mnogo faktora utiče na ponašanje pasa - uključujući genetiku, socijalizaciju, trening i brigu vlasnika. Pitbulovi, kao i bilo koja druga rasa, mogu biti agresivni ako nisu pravilno socijalizovani i obučeni. Važno je razmotriti ulogu vlasnika u odgoju ponašanja psa, tvrde sagovornici Mondo portala.

Saša Mitrović, iskusni dreser pasa, kaže da najopasnija rasa ne postoji, tj. svaki pas može biti agresivan.

"Način na koji ga vaspitaš i koliko vremena uložiš u njegovo odgajanje su ključni. Na veliku žalost, kod mene su problematični bili i psi koji važe za najmiroljubivije (labrador, zlatni retriver...). Svaka rasa može biti agresivna, a ono što utiče na opasnost jeste veličina psa i starost. Što je pas veći, veće povrede može da napravi, a što je stariji - veću hrabrost ima za napad", pojašnjava sagovornik Monda.

Specifični znaci agresije u početnoj fazi, na koje treba obratiti pažnju:

- Režanje i zaštita hrane - Režanje na druge pse - Pokušaj ugriza ili režanje prilikom maženja - Režanje i zaštita igračke To su samo neki od početnih znakova agresije, koje mogu preći u opasno ponašanje i saradnja sa stručnjakom je neophodna.

Kako kaže, sama socijalizacija psa kreće prilikom rođenja - od strane majke štenceta, a čovek se uključuje onog momenta kada se štene odvoji od majke. "Sa socijalizacijom bi trebalo da se počne već prvog dana, dolaskom štenceta u novi dom. Pas se socijalizuje tokom celog života, ali ključna socijalizacija je do 6. ili 8. meseca života (za većinu rasa). Sama obuka poslušnosti je podjednako važna kao i socijalizacija, jer ako nemamo kontrolu nad psom onda njegovi nagoni preovladaju, onako kako njegov karakter to nalaže i dobijamo "nesocijalizovanog" psa", ističe iskusni dreser pasa.

Mitrović naglašava važnost edukacija pre udomljavanja psa.

"Da bismo smanjili rizik agresije kod svog psa treba da se edukujemo i posavetujemo sa stručnim trenerom, koji ima iskustva sa određenom rasom. Odgovornost, u slučaju da pas napadne nekoga, u potpunosti je na strani vlasnika. On je taj koji gradi ponašanje i navike svom psu. Zaslužan je za one dobre i za one loše".

Saša Mitrović, koji na Instagram strani "dresura_pasa_sale" deli savete o odgajivanju pasa, kaže i da vlasnici pasa, koji nemaju iskustva treba da barem jednom svog psa odvedu na trening (do 10 meseci starosti) pre početka eventualnih problema, a na konsultacije kad god imaju neki problem do kraja života psa.

"Moja preporuka svim vlasnicima pasa da prilikom dresure ne koriste nikakav vid kazne, jer sve što silom rešavaš, silom će se i vratiti. Ako traže trenera, neka izaberu samo onog koji obuku radi isključivo putem pozitivne motivacije, odnosno nagrade. Jer svako maltretiranje i kažnjavanje psa, kažnjava se "Zakonom o dobrobiti životinja"... pored toga dobijate psa koji će večno imati traumu. Zato za svaki problem koji imaju, neka pozovu trenera radi konsultacije, jer jedino tako mogu rešiti problem bez grešaka", jasan je sagovornik Monda.

Nenad Milojević, međunarodni kinološki sudija za rad školovanih-službenih pasa i doskorašnji načelnik Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa MUP-a Republike Srbije, naš sledeći sagovornik slaže se sa konstatacijom da svaki pas može biti podjednako opasan.

Nenad Milojević
Nenad Milojevićfoto: Printscreen/youtube/'prva

"Poslednja tragedija je još jedna koja nas najsurovije opominje, da se i svi mi ”ovog problema” setimo samo posle iste. Problem je višeslojan, višegodišnji, savremen, neunikatan i rešiv. Potrebno je da zajedno, po svakom od problema, pristupimo analitično i konstruktivno i rezultat će stići", kaže Milojević za Mondo.

On podvlači da za malo dete može biti opasan i mali pas, rase maltezer, a kao što za velikog čoveka može biti opasan veliki pas.

"Obuka (i registracija) odgajivača, obuka sadašnjih (i budućih) vlasnika, inoviranje legislative, osavremenjavanje nadzornih i inspekcijskih službi, kao i striktna primena kaznene politike sa permanentnom afirmacijom odgovornog vlasništva je, po mom mišljenju, pravac kojim bi trebalo ići. Ko ne veruje, neka pogleda kako su ”kinološki uređene zemllje”, odnosno Austrija, Švajcarska, Švedska došle do prihvatljivog broja incidenata. I naravno, ne rešava se problem na društvenim mrežama, već u stručnim i nadležnim krugovima koji, kao i mi, nose objektivnu odgovornost za svaki ovakav sluča", jasan je sagovornik Nenad Milojević.

Bonus video:

03:38

MAŠINOVOĐA VELIKOG SRCA KOJI JE ZAUSTAVIO VOZ I SPASAO PSA ZA KURIR: Po JEDNOJ REAKCIJI životinje shvatio sam da je vezana za šine

(Espreso/Mondo/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.