Od ovog datuma će biti 40 stepeni: Stiže novi toplotni talas - spremite se za paklene vrućine
Vrućina, Foto: Profimedia

leto

Od ovog datuma će biti 40 stepeni: Stiže novi toplotni talas - spremite se za paklene vrućine

Jak i dugotrajan toplotni talas usloviće maksimalne temperature do utorka (09.07.) od 32 do 37 °S, a od srede do kraja sledeće sedmice (10 – 14.07.) od 35 do 40 °S

Objavljeno:

U Srbiji će danas biti sunčano i toplo, ali ni blizu koliko će biti sledeće nedelje.

RHMZ objavio je upozorenje na toplotni talas koji nam stiže početkom sledeće nedelje, a tokom kojeg nas očekuju tropske noći i vreli dani sa temperaturama do 40 stepeni.

Danas i sutra temperature između 30 i 35 stepeni

Kada je reč o najavama za današnji dana, meteorolozi najavljuju jutranju temperaturu između 14 i 23 stapena, a u toku dana živa u termometru će doći do 36 stepeni u pojedinim delovima zemlje.

Leto
Letofoto: Tamara Trajković

Prema najavama, tom današnjeg dana duvaće uglavnom slab i promenljiv vetar u većem delu zemlje, dok će u prvom delu dana u Banatu i donjem Podunavlju vetar biti umeren do jak jugoistočni. U Beogradu se očekuje sunčano i toplo vreme sa temperaturom do 35 stepeni.

Kada je reč o temperaturama u većem delu zemlje biće iznad 30 stepeni, s tim da će danas i sutra u Nišu biti i stepen više.

UV indeks u crvenom naredna tri dana

Kada je reč o UV indeksu, naredna tri dana biće u crvenom. Kako se navodi na sajtu RHMZ-a, danas u ponedeljak i utorak većina gradova u Srbiji biće na udaru jakog zračenja, sa vrednostiman između 7 i 9. Prema skali, te vrednosti označavaju vrlo visoko zračenja, a preporuke stručnjaka su da treba izbegavati izlazak na sunce koliko je to moguće, nositi odeću laganih materijala koja pokriva kožu, unositi dovoljno tečnosti i obavezno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.

Vrućina
Vrućinafoto: Profimedia

RHMZ: Stiže toplotni talas, od srede 40 stepeni

Prema najavama RHMZ, početkom sledeće nedelje očekuje nas toplotni talas sa temperaturama do 40 stepeni.

„Jak i dugotrajan toplotni talas usloviće maksimalne temperature do utorka (09.07.) od 32 do 37 °S, a od srede do kraja sledeće sedmice (10 – 14.07.) od 35 do 40 °S uz tropske noći u urbanim sredinama. Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina. Manji pad temperature za oko 5 °S (naročito na severozapadu Srbije) moguć je tek sredinom meseca (15.07.), ali će se i nakon toga temperatura zadržati iznad proseka uz nastavak perioda sa tropskim danima i noćima“, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Leto
Letofoto: Nenad Kostić

Kada je u pitanju temperatura u glavnom gradu, u istom periodu, najavljeno je da će maksimalna temperatura do utorka (09.07.) biti oko 35 °S, a zatim od srede do kraja sledeće sedmice (10 – 14.07.) od 37 do 40 stepeni.

Bonus video:

01:27

ZA OČEKIVATI SU TOPLOTNI TALASI, SUŠE, POŽARI, OLUJE Zamenik direktora RHMZ: Dolazi do klimanja naše klime, POSLEDICE NA OKEAN

(Espreso/Nova.rs/Agencije/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.