Šta je sa vojnicima Severne Koreje?! Rat ulazi u potpuno novu fazu, biće haos, Zelenski izneo najnovije detalje!
Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, Foto: Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AP Photo Vadim Ghirda AP, Ukrainian Presidential Press Office via AP AP

ovo neće izaći na dobro

Šta je sa vojnicima Severne Koreje?! Rat ulazi u potpuno novu fazu, biće haos, Zelenski izneo najnovije detalje!

Potez Rusije i Severne Koreje koji menja sve

Objavljeno:

Severnokorejski vojnici počeće od nedelje da se bore protiv ukrajinskih snaga, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je prema neimenovanim zvaničnim izvorima u Kijevu odbio da se sastane sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom nakon samita Briks.

On je apelovao na Zapad da je potreban "opipljiv pritisak" na Moskvu i Pjongjang zbog "eskalacije".

"Prema našim obaveštajnim službama, Rusija će 27. i 28. oktobra upotrebiti prve severnokorejske trupe u borbenim zonama", naveo je Zelenski na Telegramu.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Agencija Frans pres javila je da je Zelenski odbio da u Kijevu primi generalnog sekretara UN koji je prethodno bio u Rusiji, na samitu Briks u Kazanju.

"Posle Kazanja je (Gutereš) želeo da dođe u Ukrajinu, ali predsednik nije potvrdio njegovu posetu", zbog "poniženja" nanetog međunarodnom pravu u Kazanju, rekao je neimenovani ukrajinski zvaničnik, navodi AFP.

I Južna Koreja najavila reakciju zbog trupa sa Severa

Južnokorejski predsednik Jon Suk Jeol rekao je da njegova zemlja "neće ostati skrštenih ruku" zbog raspoređivanja severnokorejskih trupa u Rusiji, nazivajući to "provokacijom koja preti svetskoj bezbednosti".

On je to izjavio u razgovoru sa poljskim kolegom Andžejom Dudom koji je u poseti Južnoj Koreji.

Dvojica predsednika ocenila su da raspoređivanje severnokorejskih vojnika predstavlja "provokaciju koja preti svetskoj bezbednosti dalje od korejskog poluostrva i Evrope", dodao je Jon.

Južna Koreja, ilustracija
Južna Koreja, ilustracijafoto: Profimedia

Vašington je juče potvrdio informacije Južne Koreje da je 3.000 severnokorejskih vojnika raspoređeno na istoku Rusije "između početka i sredine oktobra".

"Ocenjujemo da su ti vojnici brodom putovali iz regiona Vonsan u Severnoj Koreji do Vladivostoka u Rusiju gde su se uključili u više punktova za rusku vojnu obuku na istoku Rusije, i gde se trenutno obučavaju", rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi. SAD ne znaju da li će se oni boriti zajedno sa ruskom vojskom, rekao je Kirbi, ali i dodao da to "predstavlja vrlo zabrinjavajuću mogućnost".

Severna Koreja je, sa svoje strane, negirala da Rusiji šalje snage za njenu ofanzivu u Ukrajini. O tome je predstavnik Pjongjanga u UN rekao da se radi o "neosnovanim glasinama".

Posle dve i po godine rata Ukrajina se nalazi u kritičnoj vojnoj situaciji, njene snage već mesecima se povlače na istočnom frontu. Rusija nastavlja da gađa njene gradove dok Ukrajina nema dovoljne kapacitete protivvazduhoplovne odbrane, piše Frans pres.

Bonus video:

16:03

PODNEVNI DNEVNIK 25.10.2024.

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.