Putin okupio opasne glave, a sad je stigao i Erdogan: Jedan detalj će sve razbesneti, Turčinu ovo neće oprostiti!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: TUR Presidency /Murat Cetinmuhur / AFP / Profimedia

ŠTA KUVAJU?

Putin okupio opasne glave, a sad je stigao i Erdogan: Jedan detalj će sve razbesneti, Turčinu ovo neće oprostiti!

Putin je juče imao niz bilateralnih sastanaka, u prvom redu s kineskim predsednikom Si Đinpingom i indijskim premijerom Narendrom Modijem

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je samit BRIKS-a u Kazanju, u ruskoj Republici Tatarstan, pozdravivši uspon "multipolarnog sveta".

Putin tim samitom želi da demonstrira neuspeh zapadne politike ekonomskih sankcija i diplomatske izolacije njegove zemlje od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Namerava takođe da ukaže na ono što Rusija i Kina opisuju kao zapadnu "hegemoniju" u međunarodnim odnosima, u prvom redu američku.

Liderima desetak zemalja BRICS-a, među kojima su kineski predsednik Si Đinping i indijski premijer Narendra Modi, Putin je objasnio da će razgovarati o "najhitnijim pitanjima", među kojima je "rešavanje regionalnih sukoba".

Si Đinping i Vladimir Putin
Si Đinping i Vladimir Putin foto: Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia

Ukrajinski šef diplomatije: Gutereš je pogrešio

- U toku je proces uspostave multipolarnog sveta, dinamičan i nepovratan - istakao je.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji je danas stigao u Kazanj, razgovaraće sutra s Putinom o Ukrajini, objavio je Kremlj.

UN nisu zvanično potvrdile taj sastanak, ali je juče objavljeno da će Gutereš razgovarati s "velikim brojem lidera koji učestvuju na samitu".

To će biti njihov prvi sastanak u Rusiji od aprila 2022. godine.

- Generalni sekretar potvrdiće svoja dobro poznata stajališta o ratu u Ukrajini i uslovima za pravedan mir utemeljen na Povelji i rezolucijama UN i međunarodnom pravu - rekao je njegov portparol Farha Hak.

Gutereš često ističe da za rusku aneksiju ukrajinskih regija "nema mesta u modernom svetu". Ukrajinski ministar spoljnih poslova ocenio je u ponedeljak da je Gutereš pogrešio prihvativši posetu Kazanju.

- To će samo naštetiti ugledu UN - objavio je na Iksu.

Antonio Gutereš
Antonio Guterešfoto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Turska nije članica BRIKS-a

Putin je juče imao niz bilateralnih sastanaka, u prvom redu s kineskim predsednikom Si Đinpingom i indijskim premijerom Narendrom Modijem. Te zemlje nisu osudile invaziju na Ukrajinu ni aneksiju ukrajinskih teritorija.

Putin danas treba da se sastane s venecuelanskim i iranskim predsednikom Nikolasom Madurom i Masudom Pezeškijanom.

Za danas je predviđen i bilateralni sastanak s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Turska nije članica BRIKS-a, ali je članica NATO-a i ima složene odnose i s Moskvom i sa Zapadom.

Redžep Tajip Erdogan
Redžep Tajip Erdoganfoto: AP Photo Khalil Hamra

Početkom septembra nagovestila je da bi mogla da se pridruži BRIKS-u, pre svega iz ekonomskih razloga, prema analitičarima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da tursko članstvo u NATO-u nije prepreka da se zemlja priključi BRIKS-u ako Ankara tako odluči, prenela je agencija TASS.

BRIKS su 2009. osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a 2010. pridružila im se Južnoafrička Republika. Ove godine pridružili su im se Etiopija, Iran, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Bonus video:

02:55

Da li je moguće biti u isto vreme i na strani Zapada i na strani Briks-a?

(Espreso/ Index/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.