Šta to Putin kuva u Kazanju? Želi da ojača BRIKS i sada je otkriveno kako planira da to sprovede u delo!
Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/KRISTINA KORMILITSYNA/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

velike ambicije

Šta to Putin kuva u Kazanju? Želi da ojača BRIKS i sada je otkriveno kako planira da to sprovede u delo!

"Zemlje BRIKS-a na delu, a ne na rečima, pokazuju da preuzimaju odgovornost za situaciju u svetu"

Objavljeno:

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je na sednici BRIKS-a u užem formatu da se oformi spisak zemalja-partnera BRIKS-a i da se to unese u završnu deklaraciju Samita.

Pored toga, Putinov pomoćnik Jurij Ušakov je rekao i da je u okviru BRIKS-a postignut dogovor o kriterijumima za državu-partnera. Dalje proširenje organizacije odvijaće se u skladu s tim, naveo je on.

Prema rečima Ušakova, usaglašen je spisak od 13 država, ali on još nije objavljen.

Govoreći o proširenju BRIKS-a, ruski predsednik je rekao da ne bi bilo ispravno ignorisati izvanredno interesovanje zemalja Globalnog juga i istoka.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Pored toga, Putin je konstatovao da Rusija nastoji da ojača autoritet BRIKS-a u svetu i da se usredsredi na rešavanje globalnih i lokalnih problema.

On je konstatovao da BRIKS ima veliki autoritet i uticaj u međunarodnoj areni i predložio da se na sednici u uskom formatu razmotre globalna pitanja i regionalni sukobi.

"Zemlje BRIKS-a imaju ogroman ekonomski, naučni, demografski i politički potencijal", naglasio je Putin i ukazao da se u multipolarnom svetu dešavaju kardinalne promene.

"Zemlje BRIKS-a na delu, a ne na rečima, pokazuju da preuzimaju odgovornost za situaciju u svetu", istakao je ruski predsednik.

Putin je, pored toga, nazvao tri glavna pravca saradnje zemalja BRIKS-a, istakavši rad na integraciji novih zemalja učesnica u aktivnosti organizacije.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Printscreen/ Youtube/ Baku TV | RU

"Na sve načine smo doprineli produbljivanju višestrane saradnje naših država u tri glavne oblasti: politici i bezbednosti, ekonomiji i finansijama, kulturnim i humanitarnim kontaktima", naglasio je šef ruske države tokom sednice.

Putin je naglasio da se mnogo radi na obezbeđivanju nesmetane i što potpunije integracije novih zemalja učesnica u rad asocijacije.

Samit BRIKS-a u Kazanju održava se od 22. do 24. oktobra. Kako je rekao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, na Samitu učestvuju predstavnici 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, a takođe i rukovodioci šest međunarodnih organizacija.

Bonus video:

28:38

CENTRALNI DNEVNIK 22.10.2024

(Espreso/B92/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.