Zapad gleda u Rusiju i ne trepće, ono što će se danas odigrati...Putin se nameračio, ovo će mnogima biti trn u oku!
Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

BRIKS

Zapad gleda u Rusiju i ne trepće, ono što će se danas odigrati...Putin se nameračio, ovo će mnogima biti trn u oku!

Trodnevni samit BRIKS-a, koji počinje danas u jugozapadnom ruskom gradu Kazanju, prvi je sastanak grupe velikih ekonomija u usponu: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike

Objavljeno:

Skoro tri godine nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu zbog čega je Moskvi leđa okrenuo skoro čitav svet, Vladimir Putin organizuje samit sa više od desetina svetskih lidera. To je činjenica koja govori da ne samo da nije izolovan nego da iza njega očigledno stoji moćna koalicija zemalja, piše CNN.

Trodnevni samit BRIKS-a, koji počinje danas u jugozapadnom ruskom gradu Kazanju, prvi je sastanak grupe velikih ekonomija u usponu: Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke Republike. S obzirom na to da je ranije ove godine koalicija proširena, biće tu i predstavnici Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije i Irana.

Očekuje se da će prisustvovati lideri različitih država kao što su Si Đinping iz Kine, Narendra Modi iz Indije, Masud Pezeškijan iz Irana, Siril Ramafosa iz Južne Afrike, kao i turski predsedniki Redžep Tajip Erdogan. Očekivalo se da će im se pridružiti brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, ali je otkazao put nakon što se povredio.

Ovonedeljno okupljanje BRIKS-a i drugih zemalja predviđeno je da bude daleko najveće međunarodno okupljanje koje je Putin organizovao od početka rata u februaru 2022. godine, što ukazuje na rastuću konvergenciju nacija koje se nadaju da će videti promenu u globalnoj ravnoteži moći i - u slučaju nekih, poput Moskve, Pekinga i Teherana - jednako se suprotstaviti Zapadu predvođenom Sjedinjenim Američkim Državama.

Smatra se da je poruka koju Putin želi da pošalje jeste da je "Zapad je taj koji stoji izolovan u svetu sa svojim sankcijama i savezima, dok 'globalna većina' zemalja podržava one koji žele izazvati američko globalno vođstvo".

Vladimir Putin
Vladimir Putin foto: Gavriil GRIGOROV / AFP / Profimedia

U izjavi novinarima u petak, Putin je pozdravio rastući ekonomski i politički uticaj zemalja BRIKS-a i rekao da će ako zainteresovane zemlje rade zajedno, biti suštinski element "novog svetskog poretka".

Putinova poruka ove nedelje biće još potresnija jer se sastanak održava samo nekoliko dana uoči američkih izbora, gde bi potencijalna pobeda bivšeg predsednika Donalda Trampa mogla da dovede do toga da SAD promeni svoju čvrstu podršku Ukrajini i dodatno zaoštri veze Vašingtona sa svojim tradicionalnim saveznicima.

Donald Tramp
Donald Tramp foto: Profimedia

"Ovaj samit BRIKS-a je zaista poklon za Putina", rekao je Aleks Gabujev, direktor Evroazijskog centra Karnegi Rusija u Berlinu.

"Poruka će biti: kako možete govoriti o globalnoj izolaciji Rusije kada svi ovi lideri ipak dolaze u Kazanj", dodao je.

Rusija želi da prikaže BRIKS "kao vrh koplja, novu organizaciju koja nas sve kao globalnu zajednicu vodi ka pravednijem poretku".

Ali uprkos širokoj ruskoj retorici, lideri koji se sastaju u Kazanju imaju širok spektar gledišta i interesa – realnost BRIKS-a za koju posmatrači kažu da ograničava njihovu sposobnost da pošalju jedinstvenu poruku – posebno onakvu kakvu Putin može poželeti.

Skup, čiji je domaćin Rusija, predstavlja oštru suprotnost prošlogodišnjem samitu BRIKS-a u Johanesburgu, kada je Putin učestvovao sa druge strane video-ekrana. Nije mogao da prisustvuje zbog naloga za hapšenje Međunarodnog krivičnog suda zbog ratnih zločina u Ukrajini.

Ove je godine ruski predsednik na čelu prvog samita otkako se organizacija gotovo udvostručila - a okupljanje se odvija u vrlo drugačijem globalnom okruženju.

Bonus video:

14:48

Šta BRIKS nudi članicama? Stručnjaci o samitu u Kazanju

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.