"Prica može da peva u javnosti u Kabulu, ali devojčice i žene NE SMEJU": Govor Meril Strip koji morate čuti (VIDEO)
Meril Strip, Foto: EFE/OLGA FEDOROVA

žene u avganistanu pate

"Prica može da peva u javnosti u Kabulu, ali devojčice i žene NE SMEJU": Govor Meril Strip koji morate čuti (VIDEO)

Njen nastup je privukao veliku pažnju na društvenim mrežama, četiri zemlje su najavile da će pokrenuti "akciju bez presedana" protiv talibana zbog sistemske represije prema ženama i devojčicama

Objavljeno:

Oskarovka Meril Strip je na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja se održava u Njujorku, govorila o mačkama, vevericama i pticama ali nije mislila na lovce i njihov plen.

Čuvena glumica se okomila na talibane i situaciju u Avganistanu, a sve tri vrste životinja koje je spomenula imaju više prava nego žene u ovoj azijskoj zemlji.

"Mačka može da oseti sunce na svom licu. ona može da juri vevericu po parku. Ptica može slobodno da peva u javnosti u Kabulu, ali devojćice i žene ne smeju. To je represija prirodnih zakona. To je čudno", rekla je glumica.

Njen nastup je privukao veliku pažnju na društvenim mrežama, četiri zemlje su najavile da će pokrenuti "akciju bez presedana" protiv talibana zbog sistemske represije prema ženama i devojčicama.

Nemačka, Australija, Kanada i Holandija optužile su ekstremne islamiste za kršenje Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAV). Konvenciju je ratifikovala prethodna avganistanska vlada 2003. godine, pre nego što su talibani ponovo preuzeli vlast tri godine nakon povlačenja SAD i njihovih saveznika nakon 20-godišnjeg rata.

"Znamo da su žene i devojke Avganistana efektivno izbrisane iz javnog života raznim ediktima koje su talibani izdali", rekla je australijska ministarka spoljnih poslova Peni Vong novinarima u Njujorku.

"Koraci koje preduzimamo sa Nemačkom, Kanadom i Holandijom su bez presedana".

Od preuzimanja vlasti, talibani su postepeno pooštravali pravila koja se odnose na žene i devojke. Njima više nije dozvoljeno da rade ili uče posle šestog razreda. Njihova tela moraju biti potpuno pokrivena, a zabranjeno im je da gledaju muškarce sa kojima nisu u krvnom ili bračnom srodstvu i obrnuto.

Poslednje talibanske uredbe prošlog meseca, na koje se poziva Meril Strip, uključuju zahtev da žene i devojke ćute u javnosti. Prema strogom tumačenju islama od strane talibana, ženski glas se smatra intimnim i zbog toga ne bi trebalo da se čuje kako žene pevaju, recituju ili čitaju naglas.

Ovo sistematsko ugnjetavanje žena i devojčica, koje takođe navode UN, podstaklo je krizu mentalnog zdravlja u ženskoj populaciji Avganistana. Depresija među ženama i devojčicama raste, prema zdravstvenim stručnjacima i aktivistima za prava što dovodi do porasta broja samoubistava i pokušaja samoubistva.

Hjuman rajts voč kaže da bi pravni potez četiri zapadne zemlje mogao da dovede do postupka pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Očekuje se da će Avganistan odgovoriti na žalbu. Međutim, dokument je potpisala prethodna vlast, a do sada talibani nisu pokazali znake promene svog stava uprkos međunarodnoj osudi.

U Njujorku, Meril Strip je rekla Kristijan Amanpur sa CNN, da se oseća dirnutom da govori u ime avganistanskih žena i devojaka jer su akcije talibana "kao brisanje celog pola".

Favzia Koofi, bivša avganistanska članica parlamenta, rekla je da talibani "nisu uspeli da shvate da se Avganistan transformisao".

"Žene se bore da imaju svoj glas koji se čuje uprkos pokušajima talibana da on bude izbrisan", rekla je ona.

Bonus video:

00:26

Talibani zabranili ženama da pred kamerama otkrivaju lice

(Espreso/ Telegraf/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.