EVO KAKO DANAS IZGLEDA DEVOJČICA ZBOG KOJE JE SVET GOREO: Talibani je UPUCALI U GLAVU, ali je ni to NIJE SPREČILO!
Malala Jusafzai, Foto: Andrew Burton / Getty images / Profimedia

SA 11 GODINA JE ODLUČILA DA SE SUPROTSTAVI

EVO KAKO DANAS IZGLEDA DEVOJČICA ZBOG KOJE JE SVET GOREO: Talibani je UPUCALI U GLAVU, ali je ni to NIJE SPREČILO!

Postala je najmlađa osoba koja je za svoj rad dobila Nobelovu nagradu za mir

Objavljeno: 13:10h

Sa svega jedanaest godina, Malala Jusafzai se već zalagala za prava žena i devojčica. Kao otvoreni zagovornik prava devojčica na obrazovanje, Jusafzai je često bila u opasnosti zbog svojih uverenja. Međutim, čak i nakon što su je upucali talibani, nastavila je svoj aktivizam i sa ocem osnovala "Malala fond". Sa sedamnaest godina, postala je najmlađa osoba koja je za svoj rad dobila Nobelovu nagradu za mir.

Malala je rođena 12. jula 1997. godine u Mingori, u Pakistanu, a bila je prvo od troje dece koju su rodili Ziaudin i Tor Pekai Jusafzai. Iako nije uvek bilo lako odgajati devojčicu u Pakistanu, Malalin otac je insistirao da ona dobija sve iste mogućnosti koje se pružaju dečacima. Njen otac je bio učitelj i zagovornik obrazovanja koji je vodio žensku školu u njihovom selu. Zbog njegovog uticaja, Malala je od malih nogu bila strastvena prema znanju i često bi se gegala na časove svog oca pre nego što je mogla da progovori. Međutim, kada je imala deset godina, talibanski ekstremisti su počeli da preuzimaju kontrolu nad dolinom Svat i mnoge od njenih omiljenih stvari bile su zabranjene. Devojčice više nisu mogle da idu u školu, a posedovanje televizora, puštanje muzike i ples su bili zabranjeni. Talibani su posebno ciljali obrazovanje devojčica i do kraja 2008. godine su uništili preko 400 škola. Sa jedanaest godina, Malala je odlučila da im se suprotstavi.

Malala je počela da anonimno pisati blog za BBC početkom 2009. Koristila je ime „Gul Makai“ i govorila o svom životu pod vlašću talibana i koliko je želela da ide u školu. Njen prvi zapis u BBC-jevom dnevniku pod naslovom „Bojim se“, detaljno je opisao njene noćne more o potpunom ratu u njenom rodnom gradu. Njene noćne more počele su da postaju stvarnost, pošto su Malala i njena porodica ubrzo bili primorani da napuste svoj dom zbog rastućih tenzija između Pakistana i Talibana. Ovo je nije sprečilo da se zalaže za pravo da pohađa školu. Tokom narednih nekoliko godina, ona i njen otac počeli su da govore u ime obrazovanja devojčica u medijima. Vodili su kampanju za pristup pakistanskih devojaka besplatnom kvalitetnom obrazovanju. Do 2011. godine, bila je nominovana za Međunarodnu dečiju nagradu za mir. Iako nije pobedila, iste godine je osvojila Pakistansku Nacionalnu nagradu za mir mladih. Malala je postalo poznato ime. Međutim, to ju je takođe učinilo metom.

Malala Jusufzai
Malala Jusufzaifoto: Profimedia

Petnaestogodišnja Malala je 9. oktobra 2012. bila u autobusu i vraćala se iz škole sa drugaricama. Dva člana talibana zaustavila su autobus i upitala: „Ko je Malala?“ Kada su je identifikovali, pucali su joj u glavu. Srećom, prebačena je avionom u pakistansku vojnu bolnicu, a zatim na jedinicu intenzivne nege u Engleskoj. Posle deset dana u medicinski indukovanoj komi, se probudila u bolnici u Birmingemu u Engleskoj. Nije pretrpela veće oštećenje mozga, ali joj je leva strana lica bila paralizovana i bile su joj potrebne mnoge reparativne operacije i rehabilitacija. Posle meseci lečenja, Malala je uspela da se vrati svojoj porodici koja je sada živela u Engleskoj. U martu 2013. je počela da pohađa školu u Birmingemu. Iako je sada mogla da pohađa školu u Engleskoj, odlučila je da nastavi da se bori „sve dok svaka devojčica ne bude mogla da ide u školu“. Na svoj šesnaesti rođendan, govorila je u Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Iste godine objavila je svoju autobiografiju pod naslovom „Ja sam Malala: Devojka koja je ustala za obrazovanje i koju su upucali talibani“. Za svoj aktivizam dobila je nagradu Saharov za slobodu misli od Evropskog parlamenta.

Malala i njen otac su 2014. godine osnovali "Malala fond" za međunarodnu podršku i zalaganje za žene i devojčice. Kroz svoju dobrotvornu organizaciju susrela se sa sirijskim izbeglicama u Jordanu, mladim studentima u Keniji i govorila u Nigeriji protiv terorističke grupe Boko Haram koja je otimala devojke kako bi ih sprečila da idu u školu. U decembru 2014, je za svoj rad dobila Nobelovu nagradu za mir. Sa sedamnaest godina postala je najmlađa osoba koja je proglašena nobelovcem. Od tada, Malala je nastavila da se zalaže za prava žena i devojčica. "Malala fond" se zalaže za kvalitetno obrazovanje za sve devojke tako što finansira obrazovne projekte na međunarodnom nivou, u partnerstvu sa globalnim liderima i lokalnim zastupnicima, i predstavlja pionirske inovativne strategije za osnaživanje mladih žena.

Malala je završila srednju školu u Birmingemu u Engleskoj 2017. godine. Odatle je dobila mesto u Lejdi Margaret Hol, Oksford, i završila tri godine studija za diplomu filozofije, politike i ekonomije (PPE), koju je diplomirala 2020. godine. Vratila se 2023. i postala najmlađi počasni saradnik na Linakre koledžu u Oksfordu.

Malala se 9. novembra 2021. udala za Asera Malika, menadžera Pakistanskog odbora za kriket, u Birmingemu.

Malala sa suprugom
Malala sa suprugom foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo su neke od njenih najvažnijih poruka do sada:

  • „Dajte dečje knjige i olovke, rekla sam. Ovo je najmoćnije oružje na svetu. Jedno dete, jedan učitelj, jedna knjiga i jedan olovka mogu da promene svet.“
  • „Znanje je najmoćnije oružje. Želim da budem dobro naoružana. Onda ću se boriti i pobediti.“
  • „Obrazovanje za žene predstavlja moć i zato se teroristi plaše obrazovanja. Oni ne žele da se žene obrazuju jer bi tako postale moćnije.“
  • „Knjige su dragocene. Neke knjige putuju sa tobom u prošle vekove, druge te vode u budućnost. Neke te vode u centar tvog srca, a druge u svemir.“
  • „Rekla sam sebi. Malala, moraš da budeš hrabra. Ne smeš da se plašiš nikoga. Ti samo pokušavaš da se obrazuješ. Ne činiš nikakav zločin.“
Malala
Malalafoto: Profimedia

Bonus video:

00:26

Talibani zabranili ženama da pred kamerama otkrivaju lice

(Espreso/ T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.