Tramp i Kamala oči u oči, momenat koji lomi izbore: Evo kada je TV duel!
Donald Tramp i Kamala Haris, Foto: EPA/Erik S Lesser, EPA-EFE/Yuri Gripas / POOL

vreme je

Tramp i Kamala oči u oči, momenat koji lomi izbore: Evo kada je TV duel!

Ishod Trampovog izbornog odmeravanja sa Kamalom Haris teško se može predvideti jer su im, kako pokazuju ankete, šanse izjednačene

Objavljeno:

Dvoje glavnih pretendenata na funkciju predsednika SAD, kandidat Republikanske partije Donald Tramp i kandidatkinja Demokratske partije Kamala Haris, ogledaće se u utorak 10. septembra u televizijskoj debati, koju će pratiti desetine miliona Amerikanaca.

Debata, koja se naširoko smatra ključnim trenutkom predsedničke kampanje, odvijaće se u Filadelfiji na televizijskoj mreži Ej-Bi-Si njuz (ABC News) uživo, a domaćini će im biti dvoje voditelja, Dejvd Mjuir i Lindzi Dejvis.

Kao kandidat republikanaca, Tramp je već bio predsednik SAD od 2016. do 2020. godine, kada je poražen na izborima od sadašnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena iz Demokratske partije.

Ako pobedi na izborima zakazanim za 5. novembar 2024. godine, Tramp će ponovo postati predsednik SAD i na funkciji ostati do narednih izbora 2028. godine.

Donald Tramp
Donald Trampfoto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia

Ako, pak, pobedi Kamala Haris - trenutno potpredsednica SAD - ona će postati prva žena na funkciji šefa države od osnivanja SAD, krajem osamnaestog veka.

Džozef Bajden (81) je želeo drugi predsednički mandat, ali se našao na udaru sopstvene stranke i američke javnosti zbog veoma lošeg učinka u televizijskoj debati sa Trampom 27. juna nakon koje se postavilo pitanje može li on zbog svoje starosti da obavlja posao predsednika još četiri godine.

Bajden se nekoliko sedmica posle debate povukao iz trke za kandidaturu a kao novu kandidatkinju demokrata predložio je svoju potpredsednicu Kamalu Haris, iza koje se stranka ubrzo ujedinila.

Ovaj čin je osokolio demokrate, pa se dotadašnje vođstvo Trampa nad Bajdenom u ispitivanjima javnog mnjenja istopilo.

Ishod Trampovog izbornog odmeravanja sa Kamalom Haris teško se može predvideti jer su im, kako pokazuju ankete, šanse izjednačene.

Kamala Haris
Kamala Harisfoto: AP Photo Stephen B Morton

Glas Amerike ističe da se dvoje kandidata nikada nisu sreli, pa čak ni razgovarali telefonom.

TV duel na Ej-Bi-Siju biće im prvi susret uživo. Stajaće na maloj udaljenosti jedno od drugog iza govornica, u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji.

Njihova rasprava trajaće 90 minuta, a razgovor će usmeravati voditelji.

Debata je zakazana osam sedmica pre zvaničnog dana izbora, 5. novembra, ali i samo nekoliko dana pre poćetka prevremenog glasanja u nekim od 50 američkih saveznih država.

Bonus video:

20:00

VEČERNJI DNEVNIK 09.09.2024.

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.