NASA objavila prvu fotografiju novog solarnog jedra tokom testiranja novog materijala
Solarno jedro, Foto: NASA

lansirano

NASA objavila prvu fotografiju novog solarnog jedra tokom testiranja novog materijala

U najnovijem testu – pokrenutom u aprilu – jedro je lansirano prošle nedelje sa malenog, takozvanog kubnog ili kockastog satelita.

Objavljeno:

NASA nije prva koja koristi ovu tehnologiju, ali postoje novi materijali, ili stariji materijali u novim kombinacijama, koje treba testirati u svemiru pre primene većih solarnih jedara u većim misijama.

Američka svemirska agencija vidi solarna jedra kao način da se smanji cena izvesnih misija, obezbeđujući propulziju putem najbogatijeg izvora energije u solarnom sistemu – Sunčeve svetlosti.

Međutim, jedro mora biti ogromno i krajnje lagano. Stoga se moraju testirati najbolji mogući materijali za jedro i podupirače.

Iako satelit nije mnogo veći od friteze na vruć vazduh, jedro se razvije u kvadrat sa stranama od devet metara.

Na visini znatno iznad Međunarodne svemirske stanice, ono ugrabi pristojnu količinu svetlosti od Sunca, čak i noću, tako da je prilično blještavo. Međutim, taj sjaj se menja i to je očekivano.

Letelica je počela let bez kontrole položaja i zato je nestabilna dok se ne obavi karakterizacija podupirača i jedra, a zatim će sistem kontrole položaja biti reaktiviran.

U poređenju sa ranijim podupiračima, materijal je 75% lakši i projektovan da doživi 100 puta manje distorzije zbog vreline u svemiru. U budućnosti bi mogli biti upotrebljeni za razvijanje 25 puta većeg solarnog jedra.

Bonus video:

04:25

NE USPEVAMO DA SAVLADAMO SINA, VISOK JE 196 CM, IMA 130 KG, NAPADA LEKARE, POLICAJCE: Ovim ljudima treba naša pomoć!

(Espreso/IFL Science)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.