Poznatom arheologu dozlogrdilo: Zatražio ovo i pokrenuo peticiju
Zahi Havas, Foto: Marc Deville / akg-images / Profimedia

zatražio povratak u muzej

Poznatom arheologu dozlogrdilo: Zatražio ovo i pokrenuo peticiju

Zvaničnici berlinskog Novog muzeja, u kome se nalazi bista kraljice Nefertiti, nisu odmah bili dostupni za komentar

Objavljeno:

Istaknuti egipatski arheolog i bivši ministar antikviteta Zahi Havas pokrenuo je peticiju za vraćanje Egiptu biste egipatske kraljice Nefertiti iz berlinskog Novog muzeja.

U svojoj peticiji Havas traži da se bista vrati, navodeći da je ilegalno uklonjena iz Egipta nakon što je otkrivena.

- Danas objavljujemo da Egipat - ovo je nacionalni komitet, to nije vladin komitet - traži da se vrati bista Nefertiti. Ono što mi treba od svih vas ovde jeste da odete na moju veb-stranicu i da potpišete, te tako pokažete da biste voljeli da se bista vrati u Egipat - rekao je Havas i dodao da ne poziva na repatrijaciju artefakata iznetih iz Egipta legalno.

Njegova kampanja je fokusirana na repatrijaciju "tri glavna prelepa predmeta" uključujući bistu Nefertiti, kamen iz Rozete i "Dendera zodijak", staroegipatski plitki reljef iz hrama posvećenog Ozirisu u kompleksu hramova Dendera.

Nefertitinu čuvenu oslikanu krečnjačku bistu otkrili su nemački arheolozi u Tel el Amarni, oko 300 kilometara južno od Kaira, 1912. godine. Nemačka arheološka misija poslala je bistu u Berlin 1913.

Amarna je bila nakratko prestonica Nefertitinog muža faraona Ehnatona iz 18. dinastije, koji je vladao do oko 1335. godine p.n.e. Ehnaton, koga su zvali jeretičkim kraljem, bio je poznat po tome što je promovisao obožavanje boga Atona isključujući druge egipatske bogove, a njegova vladavina je takođe donijela radikalnu promenu u egipatskoj umetnosti.

Zvaničnici berlinskog Novog muzeja, u kome se nalazi bista kraljice Nefertiti, nisu odmah bili dostupni za komentar.

Bonus video:

05:56

MISTERIJA ĆELAVOG ISUSA U SRBIJI! Arheolog: Osim što je bez kose i brade, posebno su čudna OVA DVA DETALJA pod uticajem budizma

(Espreso/Srna/Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.