Vejd je prvi zatvorenik osuđen na smrt u Floridi nakon promene zakona: Pre nego što bude ubijen, živeče ovako! FOTO
Ovo se upravo desilo u slučaju Vejda Vilsona, Foto: Printscreen

novo

Vejd je prvi zatvorenik osuđen na smrt u Floridi nakon promene zakona: Pre nego što bude ubijen, živeče ovako! FOTO

Nakon što ga je sudija osudio na smrt, porodice žrtava su aplaudirale, grlile se i smejale u sudnici

Objavljeno: 14:26h

Vejd Vilson je prvi osuđeni ubica koji je osuđen na smrt u Floridi nakon promene zakona "DeSantisa".

Sada je i zvanično, Vejd Vilson je prevežen u zatvor u kome se izvršavaju smrtne kazne. On je prebačen iz zatvora u okrugu Lee u Fort Majersu u Zatvor Union Correctional Institution u Raifordu u petak, gde sada čeka izvršenje kazne.

27. avgusta, porodice žrtava vilsona, Kristin Melton i Dian Ruiz, aplaudirale su, smejale se i grlile kada je sudija Nic Tompson odlučio da vilson bude pogubljen zbog davljenja obe žene u oktobru 2019. godine, u razmaku od nekoliko sati.

Vilson je prvi osuđeni ubica u Floridi koji je poslat na smrtnu kaznu nakon kontroverzne promene zakona koju je potpisao guverner Ron DeSantis. DeSantis je u aprilu 2023. godine potpisao zakon koji je smanjio zahtev za preporuku smrtne kazne od strane porote sa jednoglasne odluke na 8-4 glasanje u korist.

Stručnjaci tvrde da je ova promena pretvorila suđenja i preispitivanja u "klasičnu igru slučaja" za one koji se suočavaju sa smrtnom kaznom.

U junu je devet od 12 porotnika u Vilsonovom slučaju preporučilo smrtnu kaznu za ubistvo Melton, dok je 10 preporučilo smrt za ubistvo Ruiz.

U Floridi je 274 muških zatvorenika na smrtnoj kazni smešteno u Zatvor Union Correctional Institution u Raifordu, koji ima kapacitet od 1.486 zatvorenika. Raiford je grad u okrugu Union, smešten u severnom delu okruga i jugozapadno od Dženksovila.

Ćelije su dimenzija 6x9 stopa sa visinom od 9,5 stopa. Zatvorenici koji čekaju izvršenje kazne, nakon što guverner potpiše smrtnu kaznu, smešteni su u ćelije koje su dimenzija 12x7 stopa sa visinom od 8,5 stopa.

Osuđenici na smrt dobijaju tri obroka dnevno: u 5 sati ujutro, od 10:30 do 11 sati pre podne i od 16 do 16:30 sati. Obroci se pripremaju od strane osoblja zatvora i dostavljaju u ćelije u izolovanim kolima. Zatvorenici jedu koristeći plastične kašike i viljuške iz poslužavnika koji im se pruža.

Pre izvršenja kazne, zatvorenici mogu da zatraže poslednji obrok sa maksimalnim budžetom od $40, a hrana mora biti kupljena lokalno.

Zatvorenici mogu imati posete, ali one moraju biti unapred odobrene. Primaju poštu svakodnevno, osim praznicima i vikendima. Dozvoljeni su grickalice, radio i televizori od 13 inča u njihovim ćelijama, ali nemaju kablovsku televiziju ili klimatizaciju. Zatvorenici ne mogu da se okupljaju u zajedničkim prostorijama.

Mogu imati radio i televizor postavljene izvan svojih ćelija. Dozvoljeno im je da se kupaju svaki drugi dan i broje se svakog sata.

Zatvorenici na smrtnoj kazni imaju vezane ruke kad god su van svojih ćelija, osim tokom boravka u ćeliji, na vežbalištu ili u tušu. Zatvorenici ostaju u svojim ćelijama osim zbog medicinskh pregleda, vežbanja, društvenih ili pravnih poseta i medijskih intervjua.

1 / 13 Foto: Printscreen Youtube / Law&Crime Trials

Kada se potpiše smrtna kazna, zatvoreniku je dozvoljeno da obavi pravne i društvene telefonske pozive.

Zatvorenici nose prepoznatljive narandžaste majice, dok su im pantalone iste plave pantalone koje nose i regularni zatvorenici.

Bonus video:

03:14

MOŽE LI DEČAK UBICA DA SE NAĐE NA SLOBODI? Advokatica porodice ubijenih devojčica: Nikada zgroženija nisam izašla iz sudnice

(J.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.