Uhapšen Pavel Popov: Bivši zamenik Sergeja Šojgua pod istragom zbog prevare!
Pavel Popov, Foto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

RUSIJA

Uhapšen Pavel Popov: Bivši zamenik Sergeja Šojgua pod istragom zbog prevare!

Slučaj protiv Popova, koji je od 2013. godine bio na funkciji, treći je po redu vezan za korupciju u vezi sa izgradnjom tematskog vojnog parka.

Objavljeno: 13:46h

Ruski istražni komitet je potvrdio da je pokrenuo istragu zbog prevare protiv Pavela Popova (67), bivšeg zamenika ministra odbrane, što je poslednji u nizu slučajeva vezanih za korupciju među visokim vojnim zvaničnicima.

Slučaj protiv Popova, koji je od 2013. godine bio na funkciji, treći je po redu vezan za korupciju u vezi sa izgradnjom tematskog vojnog parka. Kako je preneo Rojters, ranije su uhapšeni general-major Vladimir Šesterov i Vjačeslav Ahmedov, direktor parka Patriota, koji se nalazi nedaleko od Moskve. Oni su osumnjičeni za prevaru.

"Popov je bio odgovoran za razvoj, održavanje i rad parka Patriota. Obogatio se na račun ove ustanove", navodi se u saopštenju Istražnog komiteta.

Park Patriota, važi za jednu od glavnih moskovskih turističkih atrakcija. U njemu se nalazi ogromna kolekcija ruskog i sovjetskog naoružanja i nudi posetiocima priliku da se popnu na tenkove i učestvuju u simulacijama borbe.

Istražitelji su rekli da je Popov, počev od 2021. godine, preusmeravao različite građevinske materijale iz parka ka sopstvenoj kući na selu. Nekoliko nekretnina koje se nalaze u vlasništvu Popova i članova njegove porodice, vrednih više od 500 miliona rubalja (oko 5,47 miliona dolara), proveravaju se u okviru istrage, potvrdili su istražitelji.

Popov je jedan od najmanje desetak zvaničnika koji su od aprila uhapšeni u najvećem talasu korupcijskih skandala, koji je pogodio ruski vojni i odbrambeni establišment poslednjih godina.

Pavel Popov
foto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

U maju ove godine, neposredno posle prvih hapšenja zvaničnika ruski predsednik Vladimir Putin smenio je dugogodišnjeg ministra odbrane i bliskog prijatelja Sergeja Šojgua. Na njegovo mesto je postavljen ekonomista Andrej Belusov.

Ovaj Putinov potez je shvaćen kao pokušaj zavođenja reda u vojsci, na koju ide najveći deo ruskog budžeta kako bi se smanjili gubici i korupcija.

Pavel Popov je diplomirao na vojnoj akademiji i 17 punih godina je služio na raznim funkcijama, između ostalog i u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije. Šojgu, sada sekretar Saveta bezbednosti Rusije, bio je na čelu tog ministarstva od 1991. do 2012. godine.

Bonus video:

02:23

FRANCUSKA RATUJE S RUSIJOM U AFRICI! Darko Trufunović upozorava: Postoji opasnost od ruskih službi tokom Makronove posete Srbiji

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.