Skočio s glisera u vodu, i umalo doživeo infarkt: Mladića napala morska neman nalik zmiji, pogledajte je! (VIDEO)
Mladić skače u vodu, Foto: Printscreen/Instagram/cesar_cultureg

jezivo!

Skočio s glisera u vodu, i umalo doživeo infarkt: Mladića napala morska neman nalik zmiji, pogledajte je! (VIDEO)

Barakude su po izgledu nalik zmiji, s istaknutim zubima oštrih rubova, nalik očnjacima, slično kao piranje

Objavljeno:

Snimak jednog mladića kojeg je napala barakuda postao je pravi hit na društvenim mrežama. Kako i ne bi, kad je zabeležen trenutak kada se riba zaletela na njega.

Mladić je, naime, skočio u more i počeo da pliva. Potom se, potpuno neočekivano, na njega zaletela riba. Nije ga ugrizla, ali nije jasno zbog čega ga je uopšte napala. Na svu sreću, nije mu učinila ništa, tako da je ovaj susret bio prilično bezazlen – momak je samo dobio masnicu i prilično neobičnu priču koju može ispričati. Na kraju krajeva, mali broj ljudi može se ‘pohvaliti‘ činjenicom da ih je napala ova riba.

Barakude su savršeni predatori. Reč je o ribi iz roda Sphyraena, koje najčešće žive u tropskim i suptropskim okeanima širom sveta. One su uglavnom individualni grabežljivci koje retko možemo videti u jatu. Imaju izrazito dobar vid i munjevite pokrete. Odmah nakon starta mogu dostići brzine od preko pedeset kilometara na sat. Kao agresivni grabežljivci, ne „drže mesto“, već su u stalnoj migraciji i potrazi za plenom.

Barakude su po izgledu nalik zmiji, s istaknutim zubima oštrih rubova, nalik očnjacima, slično kao piranje. Zubi su smešteni u dva reda i kod zagriza melju žrtvu, ostavljajući velike rane. Imaju velike šiljaste glave koje deluju preteće. Njihov izgled je funkcionalan, a ne psihološki. Nema potrebe za zastrašivanjem protivnika, jer su napadi munjeviti.

Hrane se malim i srednjim ribama poput inćuna, skuša, haringa... Napadaju lignje, ali i napuhače i rakove. Ponekad čak i pripadnike svoje vrste. Većina ovih grabežljivaca velika je od pola do jednog metra, ali neke mogu narasti i do više od tri metra. Zabeleženi su i slučajevi napada na čoveka, poput ovog mladića, ali to su retke iznimke. Smatra se da se takvi napadi događaju u uslovima smanjene vidljivosti, gde riba instinktivno reaguje na pokret, a ne vidi veličinu plena.

Bonus video:

03:09

AKO KREĆETE IDUĆEG VIKENDA NA MORE, RAZMISLITE DVAPUT! Iz AMSS poručuju: Na prelazima nekoliko sati čekanja, I TO NIJE SVE

(Espreso/Jutarnji/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.