U Jadransko more ulazili samo najhrabriji: Nećete verovati kolika temperatura vode je izmerena, kao da je maj
Jadransko more, Foto: Profimedia

nikad nije bilo ovako!

U Jadransko more ulazili samo najhrabriji: Nećete verovati kolika temperatura vode je izmerena, kao da je maj

Ovogodišnje leto ući će u istoriju kao jedno od najtoplojih ikada na našem prostoru, ali i na Mediteranu

Objavljeno:

Ovogodišnje leto ući će u istoriju kao jedno od najtoplojih ikada na našem prostoru, ali i na Mediteranu. I temperature Sredozemnog, ali i okolnih mora veoma su visoke, uz vrednosti i do 30 stepeni, a ovako visoke temperature i više nego nepovoljno su delovale na živi svet u moru.

Čak je i Jadransko more već krajem juna i početkom jula zabeležilo nikad više temperature, uz vrednosti od 27-28 stepeni, pa čak i do 30 stepeni.

Potom je od sredine jula duž crnogorskog primorja i više nego često duvala bura, koja je duž same obale povukla vrlo toplu vodu ka pučini, a iz dubina na površinu je izronila vrlo hladna voda, koja je značajno snizila temperaturu mora duž crnogorske obale, na vrednosti od 22 do 24, a kod Bara i Ulcinja i na samo 20 stepeni, što odgorava vrednostima za kraj maja. Istovremeno, vrlo visoke temperature i dalje su beležene u drugim delovima Jadrana, na italijanskoj obali i do 29-30 stepeni.

Voda je toliko bila hladna, da su mnogi u neverici boravili u njoj kao da nije leto i da temperatura vazduha nije 40 stepeni.

Dobra vest je da je avgust ponovo doneo postepeni porast temperature Jadrana i temperatura mora ovih dana je u skladu sa prosekom, a to su vrednosti od 25 do 27 stepeni.

Temperatura Jadranskog mora u proseku najviše vrednosti beleži u ovom delu godine.

I narednih dana temperature Jadranskog mora i duž crnogorskog primorja biće i više nego idelane za boravak u vodi, uz vrednosti od 25 do 27 stepeni.

Ima i jedna loša vest. Nakon dugotrajnog vedrog i vrelog perioda, uz temperature do 40 stepeni, kada su goreli i mnogi šumski požari, oblast Jadranskog mora i crnogorsko primorje u nedelju će zahvatiti uticaj visinskog ciklona sa zapadnog Mediterana, pa se od nedelje sve do utorka očekuju vrlo nestabilno, uz pljuskove sa grmljavinom, uz moguće grmljavinske oluje i nepogode.

Ova vremenska situacija neće rashladiti more, naprotiv, može doći do priliva još toplijih morskih struja.

Bonus video:

03:13

VREME JOŠ NIJE UŠLO U SVOJU NAJOPASNIJU FAZU Nada Macura savetuje: Ovako se zaštitite od NESTABILNIH temperatura i sunčanice

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.