"Štedeli za more, a sad se kupaju samo u bazenima": Prazne plaže u Hrvatskoj, turisti očajni zbog vode! (VIDEO)
Plaže u Hrvatskoj, Foto: Tiktok printscreen

FUJ

"Štedeli za more, a sad se kupaju samo u bazenima": Prazne plaže u Hrvatskoj, turisti očajni zbog vode! (VIDEO)

Pojava nije opasna, ali zbog smeđeg sloja na površini mora mnogi turisti radije dane provode pored mora na suvom nego u vodi

Objavljeno:

Prošle nedelje na više mesta u Istri ponovo je uočeno cvetanje mora, a mada je u pitanju prirodni fenomen, mnogim turistima je velika prepreka za uživanje u moru.

"Sluzavo" more još prošlog meseca zgrozilo je turiste na Jadranu. "Cvetanje mora" znači da se na površini mora ponovo pojavila smeđa sluz, koja nastaje jer u moru ima dosta organske materije bogate polisaharidima (složeni šećeri, koje najvećim delom oslobađa biljni plankton).

Prvi spomeni cvetanja mora na Jadranu datiraju iz 18. veka. Pojava nije opasna, ali zbog smeđeg sloja na površini mora mnogi turisti radije dane provode pored mora na suvom nego u vodi. U ovom naletu, pojava je praktično ispraznila plaže u Istri, piše N1info.si.

"Više niko ne ide u more, svi su na bazenima", negodovali su posetioci Poreča. Društvene mreže preplavili su snimci turista, koji masovno izražavaju svoje nezadovoljstvo ovim prirodnim fenomenom i prenose svoja iskustva iz Istre.

"Štedeli smo cele godine za ovaj odmor, a ovo nas je sačekalo", napisao je jedan korisnik TikToka.

"Vozio sam 16 sati od Nemačke do Hrvatske da bih ovo doživeo", požalio se drugi.

"Mnoge hrvatske plaže su prekrivene morskim algama, pa se ovde u Poreču ne može kupati. Moj muž je juče pokušao i plivao, ali je izašao iz vode kao sardina natopljena uljem. Zaista neprijatno", opisala je svoje iskustvo treća korisnica.

Bonus video:

03:51

OVO JE SPOJ RADIKALNOG TERORIZMA I ISLAMSKOG FUNDAMENTALIZMA Miletić: Nisu Amerikanci još pre dva meseca upozorili EVROPU

(Espreso/N1info.si/J.R)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.