Čim kročite u plićak Jadranskog mora, nalatećete na "pevčića oštronosiča": Ovu ribu nećete više shvatati olako!
Tripterygion tripteronotum, Foto: Printscreen Youtube / www.Akwarysta.EU

da li ste znali?

Čim kročite u plićak Jadranskog mora, nalatećete na "pevčića oštronosiča": Ovu ribu nećete više shvatati olako!

Ova vrsta nastanjuje plitke stenovite obale Jadranskog, Sredozemnog i Crnog mora, kao i Atlantske obale Maroka, na dubinama do šest metara

Objavljeno:

Ako u Jadranskom moru odlučimo da ronimo na dah, već u plićaku ćemo verovatno videti mužjake pevčića oštronosića (Tripterygion tripteronotum), dugačke samo sedam centimetara, čije je telo intenzivno crvene boje dok im je glava crna. Ženke i nezreli mužjaci su smećkasti do sivožućkasti s izraženim svetlim i tamnim prugama, zbog čega ih je teže razlikovati.

Ova vrsta nastanjuje plitke stenovite obale Jadranskog, Sredozemnog i Crnog mora, kao i Atlantske obale Maroka, na dubinama do šest metara.

Pevčići oštronosići su izrazito teritorijalni i većinu vremena provode u istom području, migrirajući samo u ličinačkom stadijumu. Mrest se odvija od marta do avgusta na kamenoj podlozi prekrivenoj algama, skriveno od direktnog sunca na dubini od 0.5 do 3 metra - objašnjavaju iz pulskog akvarijuma.

Nekoliko ženki, unutar gnezda, ispušta jaja (oko 130 svaka) koja se pričvrste na alge, a mužjak ih oplodi i čuva. Nakon izleganja, ličinke se raspršuju u priobalnim vodama gde ostaju naredna dva do tri nedelje. Izrazita teritorijalnost mužjaka može biti povezana s ograničenim brojem mrestećih mesta.

Bonus video:

01:56

PORTORIKO JE SITNA RIBA PLJUSKAVICA, ONI SU NAM PREDJELO!Moka Slavnić prognozira ishod današnjeg meču ORLOVA: U subotu je DAN D

(Espreso/Jutarnji.hr/J.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.