Zaskočili ga dok je bio sa suprugom, momentalno su mu stavili ruke na lisice: Rumunski princ u nebranom grožđu!
Princ Pol, Foto: Thomas SAMSON / AFP / Profimedia

moharhija

Zaskočili ga dok je bio sa suprugom, momentalno su mu stavili ruke na lisice: Rumunski princ u nebranom grožđu!

Pol Filipe veruje da je zbog poteza oko imovine dospeo na listu traženih za hapšenje

Objavljeno:

Rumunski princ Pol je na poziv Malteških vitezova, jednog od katoličkih viteških redova, došao na Maltu uprkos protivljenju njegovog advokata koji je pokušao da ga odgovori od putovanja i upozoravao ga je da bi njegovi neprijatelji iz kraljevske porodice mogli da mu napakoste. Princ ga nije poslušao i odazvao se pozivu. Nakon što se sa suprugom vraćao s događaja na kojem je bio počasni gost, na ulazu u raskošno odmaralište zaskočila su ga četiri malteška policajca u civilu. Rekli su mu da je uhapšen po evropskom nalogu i da mora odmah da ode s njima do policijske stanice. Rumunski princ je tvrdio da su optužbe protiv njega odbačene i zamolio ih je da ode do svoje hotelske sobe po dokumente kojima bi to dokazao.

- Nisu me poslušali, odmah su me uhapsili i odveli u stanicu - rekao je princ Pol za "Politiko" u telefonskom intervjuu s Malte.

Njegova supruga donekle bliže opisala nemili događaj:

"Nisu maltretirali mog muža. Ali bilo je zaprepašćujuće jer je policija bila u civilu i u neoznačenom autu, pa nismo bili sigurni što se događa. Srećom, hapšenje se nije dogodilo pred zvaničnicima. To bi bio pravi cirkus".

Princu je kaucija odbijena zbog ozbiljnosti optužbi za korupciju podignutih protiv njega u Rumuniji, te je proveo više od dva meseca u zatvoru boreći se protiv naloga za izručenje, koji opisuje kao politički motivisanim.

Princa Pola rumunski sud je 2020. osudio na tri godine i četiri meseca zatvora nakon što je proglašen krivim za optužbe za korupciju u vezi s nekretninama za koje su vlasti rekle da je pokušao nelegalno da ih prisvoji. Međutim, princ je pobegao iz zemlje i protiv njega je raspisana Interpolova poternica. Uhapšen je 2022. u Parizu, ali je francuski sud odbio da ga izruči Rumuniji i prihvatio je žalbu.

Nakon hapšenja na Malti, njegov advokat se žalio protiv izručenja, tvrdeći da bi Polova ljudska prava mogla biti povređena zbog uslova pritvora u Rumuniji. Sud je prihvatio žalbu i princ se u međuvremenu sa suprugom vratio u Pariz, gde ima status izbeglice.

- U suštini, to je pitanje pohlepe. Mnogi su političari želeli tu imovinu i nije im bilo drago što ja želim da je tražim nazad, iako imam sva prava kao svaki rumunski građanin - ovako Pol započinje priču o nasleđivanju i prevari, koja je podjednako bizarna i komplikovana.

Pravna saga počela je davne 1989, kada je svrgnut komunistički režim i kada su se članovima rumunske kraljevske porodice, koji su u egzilu proveli više od 40 godina, otvorila vrata da se konačno vrate u svoju zemlju. Među njima je bio i princ Pol-Filipe. On je unuk rumunskog kralja Karola II, koji je vladao između 1930. i 1940. Pol je rođen u Parizu 1948. godine i školovao se u elitnim školama u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Pohađao je internat Gordonstoun u Škotskoj i to u isto vreme kao i britanski kralj Čarls III, s kojim je u dalekom srodstvu.

Nakon pada komunizma u Rumuniji, Pol je sa suprugom prvim letom doleteo u Bukurešt, ali prognani princ, koji je do tada radio kao trgovac umetninama, nije govorio rumunski jezik i imao je britanski pasoš, te nije dočekan otvorenih ruku.

Pola, naime, rumunska kraljevska porodica nikada nije prihvatila jer njegov otac u toj zemlji nikad nije bio priznati sin kralja Karola II. Naime, portugalski i francuski sudovi su potvrdili validnost očinstva Karola II iz prvog braka sa Zizi Lambrino, ali to nije učinila rumunska kraljevska porodica.

To nije pokolebalo Pola da svoju zgradu u Bukureštu pretvori u neku vrstu kraljevskog dvora u senci i da sa suprugom gosti zvaničnike i neke manje poznate osobe. Princ se odazivao na razne događaje, pa je tako 2007. godine bio i počasni gost Konferencije evropskog veća međunarodnih škola u Hrvatskoj, te je sa suprugom Lijom odseo u predsedničkom apartmanu cavtatskog hotela "Kroatia".

Otprilike u to vreme započela je i njegova borba za zemljište u Rumuniji za koje je verovao da mu pripada. Polu je 2006. prišao bogati preduzetnik koji je tvrdio da mu uz pomoć njegove firme može pomoći da vrati sporne posede predaka, šumu Snagov i kraljevsku farmu. Šuma Snagov nalazi se na nešto manje od sat vremena vožnje severno od Bukurešta i danas je najpoznatija po manastiru za koji se veruje da je poslednje počivalište Vlada Tepeša III, kneza i zloglasnog vojskovođe koji je kasnije postao inspiracija za knjige i filmove o vampiru Drakuli.

Princ Pol
Princ Polfoto: Thomas SAMSON / AFP / Profimedia

Deo šume Snagov nekada je pripadao Karolu II, a konfiskovala ju je prvo fašistička, a potom komunistička vlada Rumunije. Preduzetnik je obećao da Polu vrati zemljište i da mu plati četiri miliona evra ako Pol zauzvrat prepusti više od 50 do 80 posto imovine njegovoj firmi. Prema rumunskim vlastima, to je zemljište vredno oko 145 miliona evra. Pol je pristao. Nakon što je direktor odseka za šumarstvo bio zamenjen ppreduzetnikovim prijateljem, princu je dodeljen posed šume u zamenu za zemljište, vredno 50.000 evra. Preduzetnik je podmitio i čelnika poljoprivrednog instituta, saznaje "Politiko", tako što mu je platio put u Meksiko, te vožnju brodom i večeru u restoranu u Monte Karlu.

Sve je išlo glatko dok Pol nije saznao da je u priču uključen izraelski milijarder, inače tajkun koji je bogatsvo stekao dijamantima. Firma preduzetnika je, naime, bila u gotovo 90 odsto vlasništva tajkuna, a preduzetnik je bio tek manji deoničar. Pol je bio prestravljen. Nije mu se svidelo ono što je čuo o milijarderu, koji je nekada bio najbogatiji čovek u Izraelu, pre nego što su njegovi poslovi u Africi došli pod lupu i doveli do optužbi za mito i korupciju. Pol se u tom trenutku pokušao izvući iz dogovora, tvrdio je, ali bezuspešno. Na kraju je dobio vlasništvo nad šumom i nad kraljevskom farmom, te je potpisao oba poseda preduzetnikovoj firmi, kao što je dogovoreno.

Prenos vlasništva je finalizovan 2009, a Pol tvrdi da nikada nije dobio obećani deo od prodaje imovine. Zapretio je partnerima da će ih prijaviti policiji, što je nateralo milijardera da hitno otputuje u Bukurešt, iako inače retko dolazi u Rumuniju.

- Mi smo ozbiljne osobe, smatrajte nas vrlo ozbiljnim, poštenim ljudima - rekao je navodno tom prilikom princu obećavši da će dobiti svoj novac.

Međutim, kako je vreme odmicalo, Polovo strpljenje je postajalo sve tanje. Godine 2015. otišao je u policiju i podneo prijavu protiv preduzetnika i milijardera. Verovao je da je on oštećena strana u celoj priči. No, istraga rumunskih vlasti utvrdila je da je Pol bio uključen u zaveru i sud je 2020. odredio da je bio "deo interesne skupine koja se vrtela oko njega i čiji je cilj bio nezakonit ulazak u posed imovine koja pripada rumunskoj državi". Od tada je Pol traženi čovek u većini evropskih država.

Bonus video:

02:14

ČARLS ĆE MORATI JOŠ GODINAMA DA VLADA, BRITANIJA JE U KRIZI! Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata VLADAVINU

(Espreso/Telegraf/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.