Sultan Ibrahim vozi besnu mašinu i ima privatnu vojsku, a njegova žena... Ovi detalji će vas iznenaditi (VIDEO)
Novi kralj i kraljica Malezije, Foto: EPA-EFE/Hasnoor Hussain/POOL

novi kralj i kraljica malezije

Sultan Ibrahim vozi besnu mašinu i ima privatnu vojsku, a njegova žena... Ovi detalji će vas iznenaditi (VIDEO)

Sultan Ibrahim (65) ima veliko poslovno carstvo u rasponu od nekretnina do telekomunikacija

Objavljeno:

U januaru ove godine, sultan Ibrahim iz južne malezijske države Džohor položio je zakletvu i postao novi kralj Malezije. Međutim, on je zvanično 20. jula položio zakletvu kao 17. kralj Malezije na ceremoniji bogatoj tradicijom u palati Istana Negara u Kuala Lumpuru čime je počela njegova petogodišnja vladavina.

Ibrahimov prethodnik, sultan Ahmad Šah, se po isteku svog petogodišnjeg mandata u kom je obavljao kraljevske dužnosti, vraća na čelo svoje matične države Pahang.

Malezija ima jedinstven rotacioni oblik monarhije, gde se devet sultana zemlje smenjuju na mestu kralja na svakih pet godina.

Ko su novi kralj i kraljica?

Sultan Ibrahim (65) ima veliko poslovno carstvo u rasponu od nekretnina do telekomunikacija. On je jedini kojem je dozvoljeno da održava svoju privatnu vojsku, što je bio deo dogovora da Džohor pridruži Malajskoj Federaciji, još pre sticanja nezavisnosti zemlje 1957. godine.

Takođe je poznat po svojoj velikoj kolekciji luksuznih automobila i motocikla, a narod ga voli jer glasno govori o pitanjima socijalne zaštite i svake godine putuje svojim "harli dejvidsonom" kako bi upoznao sve svoje sunarodnike širom kraljevstva.

On je rekao da planira da oživi projekat brze železničke veze sa Singapurom. Njegovo bogatstvo se procenjuje na više od pet milijardi dolara.

Njegova supruga Radža Zarit Sofija, koja inače potiče iz kraljevske porodice, diplomirala je na Oksfordu i autor je nekoliko knjiga za decu.

Sultan Ibrahim Iskandar i Radža Zarit Sofija
Sultan Ibrahim Iskandar i Radža Zarit Sofijafoto: EPA-EFE/Hasnoor Hussain/POOL

Venčali su se 22. septembra 1982. godine i imaju pet sinova i jednu ćerku.

Filantropski poduhvati malezijske kraljice su ogromni. Kao kraljevski savetnik u Malezijskom društvu Crvenog polumeseca ona aktivno podržava obrazovne programe i inicijative za siromašne.

Bonus video:

04:10

BEZVEZE JE BITI KRALJ BAKŠIŠA! Pevač otkrio: Morate da zaslužite NOVAC OD GOSTIJU, uzimajte ga jedino u OVOM SLUČAJU

(Espreso/ Zena.blic/ Tamara Ilić/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.