Hiljade žena izašlo na ulice Indije: Raste bes zbog silovanja i ubistva mlade lekarke, oglasio se i Modi (FOTO)
Protest u Indiji, Foto: Rupak De Chowdhuri/NurPhoto/Shut / Shutterstock Editorial / Profimedia

SA SVEĆAMA U RUKAMA

Hiljade žena izašlo na ulice Indije: Raste bes zbog silovanja i ubistva mlade lekarke, oglasio se i Modi (FOTO)

Zločini nad ženama u Indiji porasli su za četiri odsto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Nacionalnog biroa za evidenciju zločina, koji su objavljeni krajem prošle godine

Objavljeno:

Hiljade žena protestvovalo je u nekoliko indijskih gradova tokom noći zbog silovanja i ubistva lekarke, a premijer Narendra Modi pozvao je na kažnjavanje zločina nad ženama.

Sa svećama i transparentima, žene su protestvovale i u Kalkuti na istoku zemlje, gde je prošlonedeljno ubistvo izazvalo proteste lekara, koji zahtevaju bolje i bezbednije uslove rada, prenosi Rojters.

Ranije ove nedelje, mnoge gradske bolnice širom Indije suspendovale su sve službe osim odeljenja za hitne slučajeve, dok su mlađi lekari u znak protesta sedeli ispred bolnica, zahtevajući pravdu za žrtvu.

Tridesetjednogodišnja doktorka pronađena je mrtva u petak. Policija je saopštila da je bila silovana i ubijena, a osumnjičeni je naknadno uhapšen.

Protest u Indiji
Protest u Indiji foto: Jit Chattopadhyay/SOPA Images/Sh / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Kao društvo, moramo da razmišljamo o zločinima koji su počinjeni nad našim majkama, ćerkama i sestrama. U zemlji postoji gnev protiv ovoga. Osećam to zgražanje“, rekao je Modi u svom obraćanju povodom 78. proglašenja nezavisnosti.

Sličan slučaj dogodio se u Nju Delhiju 2012. godine, kada je grupa muškaraca silovala i nanela teške povrede 23-godišnjoj studentkinji u autobusu, što je na kraju dovelo do njene smrti.

Lekari u prepunim i često lošim državnim bolnicama već dugo se žale da su prezaposleni i nedovoljno plaćeni, i takođe navode kako su ljudi često nasilni prema njima, jer su ljuti zbog nedostatka odgovarajuće medicinske nege.

Zločini nad ženama u Indiji porasli su za četiri odsto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju podaci Nacionalnog biroa za evidenciju zločina, koji su objavljeni krajem prošle godine.

Bonus video:

02:50

DA LI JE MOGUĆE DOKAZATI SILOVANJE BEZ MATERIJALNIH DOKAZA? Stručnjaci otkrivaju: Psihijatrijska veštačenja su ključna

(Espreso/ Nova/ Ivana Kešanski/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.