Optuženi za teroristički napad 11. septembra 2001. priznali krivicu! Zbog ovoga je Amerika ušla u rat u Avganistanu
Teroristički napad na SAD 11. septembra 2001. godine, Foto: AP

PENTAGON

Optuženi za teroristički napad 11. septembra 2001. priznali krivicu! Zbog ovoga je Amerika ušla u rat u Avganistanu

Trojica muškaraca zajedno su optuženi i izvedeni pred sud juna 2008. godine, a zatim ponovo 5. maja 2012. godine

Objavljeno:

Trojica optuženih za teroristički napad 11. septembra 2001. godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pristali su da priznaju krivicu, saopštio je danas Pentagon.

Američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je da su sporazumi gotovo sigurno uključivali priznavanje krivice u zamenu za ukidanje smrtne kazne, javlja Rojters.

Pentagon nije precizirao detalje sporazuma o priznanju krivice koji su prihvatili Kalid Šeik Mohamed, optužen da je organizovao napade 11. septembra, kao i dvojica njegovih saučesnika Valid Muhamed Salih Mubarak Bin Ataš i Mustafa Ahmed Adam al Havsavi, koji su u američkom vojnom zatvoru Gvantanamo na Kubi, javlja Rojters.

Trojica muškaraca zajedno su optuženi i izvedeni pred sud juna 2008. godine, a zatim ponovo 5. maja 2012. godine.

Mohamed je optužen da je osmislio zaveru da oteti komercijalni putnički avion uleti u Svetski trgovinski centar u Njujorku, kao i u Pentagon.

U napadima 11. septembra stradalo je oko 3.000 ljudi, a SAD su ušle u rat u Avganistanu, koji je trajao skoro dve decenije.

Način na koji je Mohameda ispitivan u Gvantanamu bio je u centru pažnje mnogih institucija.

Prema izveštaju Odbora Senata za obaveštajna pitanja iz 2014. godine o upotrebi tehnike davljenja u vodi navedeno je da su agenti CIA primenili nad Mohamedom tu metodu više od 180 puta.

Zatvor Gvantanamo osnovala je 2002. godine administracija tadašnjeg predsednika SAD Džordža Buša mlađeg kako bi tu držali militante osumnjičene za napade 11. septembra 2001. U Gvantanamu je svojevremeno bilo i 800 zatvorenika, a trenutno ih je oko 30.

Bonus video:

04:08

KO FINANSIRA NEMIRE NA TLU EVROPE?

(Espreso/ Agencije/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.