Izrael posekao vođe Hamasa i Hezbolaha, svi se pitaju da li će izbiti veliki rat: Oglasio se moćni Palestinac!
Ismail Hanije, Foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

eskalacija

Izrael posekao vođe Hamasa i Hezbolaha, svi se pitaju da li će izbiti veliki rat: Oglasio se moćni Palestinac!

Međunarodni posrednici rade na tome da Izrael i Hamas pristanu na prekid vatre i da se smanji napetost između Izraela i libanskog Hezbolaha posle višemesečnih prekograničnih sukoba.

Objavljeno: 18:17h

Visoki zvaničnik palestinskog pokreta Hamas Kalil al-Haja tvrdi da ta islamistička organizacija i njen glavni pristalica Iran ne žele regionalni rat, preneli su izraelski mediji vest Rojtersa.

On je međutim ocenio na konferenciji za novinare u Teheranu da je noćašnje ubistvo vođe Hamasa Ismaila Hanijea "zločin koji bi trebalo kazniti".

Asošijeted pres konstatuje da napadi na dvojicu vođa militanata u Bejrutu i Teheranu u razmaku od nekoliko sati, koji se pripisuju Izraelu, mogu da zapale ceo region.

Međunarodni posrednici rade na tome da Izrael i Hamas pristanu na prekid vatre i da se smanji napetost između Izraela i libanskog Hezbolaha posle višemesečnih prekograničnih sukoba.

Fuad Šukr
Fuad Šukrfoto: U.S. Department of State

Hezbolah je rekao da će obustaviti napade na Izrael ako bude postignut prekid vatre u Gazi.

Ubistvo lidera Ismaila Hanijea u Teheranu bi moglo navesti Hamas da se povuče iz pregovora kojima posreduju SAD, Egipat i Katar, ali još nije dao izjavu o tome.

Napad na visokorangiranog komandira Hezbolaha Fuada Šukra u Bejrutu mogao bi da nanese štetu pokušajima da se smiri Bliski istok.

I Iran je zapretio da će odgovoriti na napad na svoju teritoriju i to ubrzo po inauguraciji svog novog predsednika na koju je Hanije bio došao.

"Događaji u Teheranu i Bejrutu guraju čitav Bliski istok u razoran regionalni rat", rekao je jedan zapadni diplomata čija je zemlja učestvuje u diplomatskim nastojanjima da se izbegne sveopšti rat.

Skaj njuz Arabija je objavio da je telo vojnog lidera Hezbolaha Šukra izvučeno iz ruševina zgrade u Bejrutu pogođene u izraelskom napadu prošle noći i da je njegova porodica obaveštena.

Iran
Iranfoto: EPA-EFE/BILAWAL ARBAB

Ranije je Hezbolah saopštio da je on bio u zgradi u vreme udara, ali nije potvrdio njegovu smrt.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je u telefonskom razgovoru s američkim kolegom Lojdom Ostinom "istakao posebno u ovom trenutku da država Izrael radi da postigne okvir za oslobađanje talaca" iz Gaze.

On je takođe rekao da je "precizna operacija“ u kojoj je ubijen komandir Hezbolaha direktni odgovor na napad u kojem je ubijeno 12 dece u Maždal Šamsu" u subotu na Golanu.

Galant je naglasio da Izrael ne teži ratu, ali da je izraelska vojska i dalje spremna da brani svoje građane i odgovori na svaki napad Hezbolaha.

Bonus video:

05:04

POSLEDNJI IZDISAJ: PALESTINCI OPKOLJENI! Ratni reporter iz Jerusalima tvrdi: Tamo je Hamas i 130 taoca, EVO KADA SE SVE ZAVRŠAVA

(Espreso/Beta/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.