U Gazi otkriven opasan virus, hitno se oglasio šef SZO i upozorio, ovo je strašno: Samo im je još to falilo!
Pojas Gaze, ilustracija, Foto: EPA MOHAMMED SABER

užas

U Gazi otkriven opasan virus, hitno se oglasio šef SZO i upozorio, ovo je strašno: Samo im je još to falilo!

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus potvrdio je danas da je u Gazi otkriveno prisustvo poliovirusa

Objavljeno:

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus potvrdio je da je u Gazi otkriveno prisustvo poliovirusa i upozorio da će deca u toj ratom razorenoj enklavi uskoro biti zaražena ako se brzo ne preduzmu preventivne mere.

Dan nakon što je SZO objavila da je vrlo verovatno da među populacijom Gaze ima slučajeva poliovirusa, direktor te organizacije je na platformi X izrazio zabrinutost zbog cene koju konflikt između Izraela i Hamasa ima po ljudske živote, prenosi Rojters. On je istakao da prisustvo poliovirusa u Gazi govori o tome sa kakvim strašnim uslovima je tamošnje stanovništvo suočeno. "Kontinuirano trajanje sukoba ometa napore da se odgovori na pretnje kakva je poliovirus koji se može sprečiti", napisao je Tedros na mreži X.

On je svoju objavu na toj platformi putem linka povezao sa člankom koji je objavio u francuskom Mondu i u kojem je upozorio da ako se ne preduzme hitna akcija, samo je pitanje vremena kada će ta bolest stići do hiljada nezaštićene dece.

Tedros Gebrejesus
Tedros Gebrejesusfoto: EPA-EFE/FABRICE COFFRINI

Tedros je dodao da će SZO poslati u Gazu više od million vakcina protiv poliovirusa koje deca treba da prime narednih nedelja da bi se sprečila zaraza.

Šta je poliovirus?

Poliovirus je uzročnik poliomijelitisa, ozbiljne virusne infekcije koja može izazvati paralizu. Poliovirus spada u grupu enterovirusa i prenosi se fekalno-oralnim putem, obično kontaminiranom vodom ili hranom. Postoje tri tipa poliovirusa (tip 1, tip 2 i tip 3), a svi mogu izazvati bolest.

Infekcija poliovirusom može biti asimptomatska ili izazvati blage simptome slične gripu, ali u težim slučajevima može dovesti do upale moždane ovojnice (meningitisa) ili paralize mišića, što može biti trajno.

Poliovirus može biti smrtonosan, posebno u slučajevima kada virus izazove paralizu mišića odgovornih za disanje. Ovo stanje, poznato kao bulbarna poliomijelitis, može dovesti do respiratorne insuficijencije, što zahteva hitnu medicinsku intervenciju poput mehaničke ventilacije.

Bonus video:

01:27

ZBOG RATA, SZO STREPI ZA GLOBALNO ZDRAVLJE: Ne pomažu antibiotici! Milićević: Žele spasiti što više života, a bakterije to koriste

(Espreso/24sedam/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.