Majka je naterala da se uda za čoveka koji ju je ubio! Dan pre horora njenoj porodici je poslao ovaj snimak (VIDEO)
Rukia Haidari, Foto: Printscreen/ X/ @InfidelNoodle

NEVIĐENI UŽAS

Majka je naterala da se uda za čoveka koji ju je ubio! Dan pre horora njenoj porodici je poslao ovaj snimak (VIDEO)

Njena majka je postala prva osoba koja je završila u zatvoru prema australijskim zakonima o prisilnim brakovima jer je naredila svojoj ćerki da se uda za čoveka koji je kasnije ubio njenu ćerku

Objavljeno:

Rukia Haidari je imala samo jednu želju - da se uda iz ljubavi. Međutim, zbog strogih pravila, majka Sakina Muhamed Jan ju je naterala da se uda za čoveka koji ju je kasnije ubio. Njena majka je postala prva osoba koja je završila u zatvoru prema australijskim zakonima o prisilnim brakovima jer je naredila svojoj ćerki da se uda za čoveka koji je kasnije ubio njenu ćerku.

Rukia Haidari je želela da se uda iz ljubavi. Umesto toga, završila je u ugovorenom braku kada je imala samo 15 godina, koji je završio razvodom u 20. godini. U očima zajednice Hazara u Avganistanu, gde se njena porodica nastanila nakon što je pobegla od talibana, ona je bila "beva", što bi značilo da je "izgubila vrednost zbog razvoda".

Tužilaštvo je tvrdilo da je želja Haidarijeve majke da "povrati svoju reputaciju" dovela do toga da svoju ćerku primorala na drugi brak, ovog puta sa 25-godišnjim muškarcem iz Perta Mohamedom Ali Halimijem. Njihov brak bez ljubavi trajao je manje od dva meseca, kada je Halimi ubio svoju 21-godišnju ženu u njihovoj jedinici u predgrađu Perta 18. januara 2020. godine. Iste godine, australijska federalna policija (AFP) optužila je njenu majku da je ugovorila prisilni brak.

Sakina Muhamed Jan je u maju postala prva osoba u Australiji koja je proglašena krivom za dogovaranje prisilnog braka otkako je ta praksa kriminalizovana pre više od 10 godina. Ona se u ponedeljak vratila u Okružni sud u Melburnu, gde ju je sudija Fran Dalzil osudio na tri godine zatvora sa 12 meseci koje treba da odsluži pre nego što bude puštena na slobodu pod nekoliko uslova, uključujući dobro ponašanje.

Rukia Haidari
Rukia Haidarifoto: Printscreen/ X/ @InfidelNoodle

"Svako treba da bude slobodan"

Dalziel je rekla da bi Jan, koji je stalni stanovnik, takođe mogao da se suoči sa deportacijom nazad u Avganistan, što bi bila "veoma teška stvar" za ženu Hazara. "Zloupotrebili ste položaj njene majke, kao osobe sa kojom je živela i koju je poštovala. Iako ste verovali da delujete u njenom najboljem interesu, niste", rekla je ona.

Ona je takođe napomenula da veruje da je to prvi put da je osoba osuđena za prinudni brak, ali je dodala da su presude na čekanju u Novom Južnom Velsu. Osobe osuđene za prinudni brak, oblik modernog ropstva, suočavaju se sa maksimalnom kaznom od sedam godina zatvora.

U saopštenju objavljenom pre izricanja njene presude, savezni državni tužilac Mark Drajfus rekao je u ponedeljak da je prinudni brak "prekršaj nalik ropstvu koji je najčešće prijavljivan". AFP navodi da su primili 90 prijava o prisilnom braku samo u periodu 2022-23. godine.

"Vlada Australije radi sa vladama država i teritorija na rešavanju pitanja prisilnih brakova, uključujući istraživanje poboljšane građanske zaštite i pravnih lekova za pogođene. Svako u Australiji treba da bude slobodan da bira da li, s kim i kada će se venčati", rekao je Drajfus dok je najavio proces javnih konsultacija o potencijalnim reformama.

Želela brak iz ljubavi

Tužilac Daren Renton rekao je da je Haidari rekla prijateljici da "želi da se uda iz ljubavi" i da ne želi još jedan ugovoreni brak. Par se venčao na verskoj ceremoniji u novembru 2019. koja nije bila zvanično registrovana, nakon što je Halimi platio mladu od 14.000 dolara. Haidari je odbacila pokušaje svog muža da ostvari seksualnu intimnost, rekavši mu da "odlazi". Dan pre nego što ju je ubio Halimi, poslao je video njenoj porodici, žaleći se da spava do kasno i da ne kuva i ne čisti.

Bonus video:

02:34

VELIKA VEROVATNOĆA DA JE ĆERKA KOJA SE SUMNJIČI ZA UBISTVO MAJKE IZVRŠILA SAMOUBISTVO! Komšinica sumnja da je ona počinila zločin

(Espreso/ Mondo/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.