Evropska unija je konačno odlučila da kazni Viktora Orbana zbog soliranja
Viktor Orban, Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

došlo na naplatu

Evropska unija je konačno odlučila da kazni Viktora Orbana zbog soliranja

"Moramo poslati signal, makar i simboličan, da protivljenje i diskvalifikacija spoljne politike EU kao strane u ratu mora imati neke posledice", rekao je Borelj

Objavljeno:

Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politku i bezbednost najavio je da će se zajednički sastanak ministara spoljnih poslova i ministara obrane država članica EU krajem avgusta održati u Briselu umesto u Budimpešti, a sve zbog mađarskog soliranja u ulozi rotirajućeg predsedništva.

"Moramo poslati signal, makar i simboličan, da protivljenje i diskvalifikacija spoljne politike EU kao strane u ratu mora imati neke posledice", rekao je Borelj nakon završetka sastanka ministara spoljnih poslova država članica Unije.

"Zbog toga mislim da je primereno sazvati sledeći neformalni sastanak ministara spoljnih poslova i obrane u Briselu nakon letnih praznika", dodao je on.

Kako je preneo "Evro njuz", reč je o neformalnom sastanku, koje svako rotirajuće predsedništvo organizuje na svom tlu. EU traži način kako da odgovori na soliranje mađarskog rotirajućeg predsedništva u području spoljne politike.

Orban je takođe ranije napustio samit NATO u Vašingtonu i odleteo na Floridu gde je o ruskom ratu protiv Ukrajine razgovarao s američkim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom.

Mađarski ministar spoljnih poslova poslova Peter Sijarto kritikovao je politiku EU prema Ukrajini i svom govoru u Savetu bezbednosti UN optužio je Uniju da vodi proratnu politiku.

Dolazeći na današnji sastanak, Borelj je rekao da želi da čuje mišljenje svih država članica i da će nakon toga doneti odluku gde će se održati sastanak. Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski rekao je da se razgovaralo o kompromisnom predlogu da se sastanak održi u Ukrajini, ali da je Mađarska bila protiv toga.

Španski šef diplomatije Hose Manuel Albares rekao je da je za sazivanje ministarskog sastanka izvan EU potrebna saglasnost svih članica Unije, tako da je otpala ideje o sastanku u Ukrajini.

Borelj je istakao da "tzv. mirovna misija" koja ignoriše osnovna načela ide u prilog samo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

"Politika EU nije proratna i snažno odbacujemo takve tvrdnje. Mogu reći da su sve zemlje članice, s jednim izuzetkom, bile kritične prema ponašanju mađarske vlade", rekao je Borelj ne imenujući tu zemlju, ali je očito aludirao na Slovačku, čiji premijer Robert Fico deli sličan stav o ratu u Ukrajini s mađarskim premijerom Orbanom.

"Jedini koji je za rat jeste Putin, koji poziva na podelu i predaju Ukrajine kao preduslov za bilo kakve pregovore i prekid vatre", rekao je Borelj.

Bonus video:

03:14

ORBAN VEĆ POSTIGAO JEDAN OD SKRIVENIH CLJEVA?! Analitičar naveo PRAVE motive posete Putinu i Siju koji se kriju iza mirovne misije

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.